Halálos veszélyben voltak a magyar hegymászók

Majdnem belehalt a könnyelműségbe egy magyar hegymászó páros, akik az új-zélandi Mount Cook Nemzeti Parkban kerültek veszélybe, miután mászás közben elváltak egymástól.
Majdnem belehalt a könnyelműségbe egy magyar hegymászó páros, akik az új-zélandi Mount Cook Nemzeti Parkban kerültek veszélybe, miután mászás közben elváltak egymástól.

A magyar párosnak hatalmas szerencséje volt, egyikük ugyanis talált olyan helyszínt, ahol volt térerô és telefonon segítséget tudott hívni. A huszonhét éves férfira és huszonhárom esztendôs társára egymástól pár száz méterre találtak rá a természetvédelmi körzet mentői. A két fiatal férfi zavartan viselkedett, kiszáradtak és kihűléses állapotba kerültek, akkor már egy napja a hegyen voltak.

Kedden indultak el azzal a szándékkal, hogy megmásszák Új-Zéland legmagasabb pontját, a 3724 méter magas Mount Cook csúcsot, ami kedvelt célpontja a hegymászóknak. Az új-zélandi hatóságok elmondták, hozzájuk szerdán érkezett a vészhívás. Kiderült, a magyar mászók helymeghatározó készülék nélkül vállalkoztak a csúcsmászásra, ráadásul a természetvédelmi park szakemberei­nek tanácsait is visszautasították. Mindketten állították, tapasztalt hegymászók.

A hatóságok szerint a két magyar férfi olyan útvonalon akarta megmászni a hegyet, amire nem sokan vállalkoznak, mivel nem megfelelőek a körülmények. Csak a szerencsén múlt, hogy a páros túlélte a veszélyt, ilyen magasságban víz nélkül nem húzták volna sokáig.
A Mount Cook nevéhez számos tragédia köthető a közelmúltból, tavaly decemberben egy ausztrál nő vesztette életét hegymászás közben, miután háromszáz métert zuhant. Az év végén pedig két angol hegymászó holttestét találták meg.

A Magyar Hegy- és Sportmászók Szövetségénél nem tudnak Új-Zélandon szervezett expedícióról, a bajba jutott két magyar hegymászó tehát valószínűleg kint élő magyarok lehetnek, a hatóságok nem árulták el a nevüket.

Új-Zéland a magyarok miatt most újra felhívta figyelmét azoknak, akik a nemzeti parkba látogatnak, hogy csak megfelelô felszereléssel próbálkozzanak hegymászással.