Halálos kórházi fertőzések: mit lehet tenni?

Napok óta attól a botránytól hangos az egészségügy, amelyet az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levele robbantott ki. A halálos kórházi fertőzésekről a Borsnak egy bennfentes nyilatkozott.
Napok óta attól a botránytól hangos az egészségügy, amelyet az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport nyílt levele robbantott ki. A halálos kórházi fertőzésekről a Borsnak egy bennfentes nyilatkozott.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű internetes csoport nyílt levele elkeserítő állapotokról értekezik. Íme, néhány mondat a legsúlyosabb állítások közül: a kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen veszítik életüket, mint közlekedési balesetben.

Lehúzni sem lehet

Vannak kórházak, ahol a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni. A beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá pénz. A háttérben dolgozó mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenültek a laborok, az ÁNTSZ hálózata meggyengült, nincs szakember. Sajnos ma az is megtörténik, hogy pénzügyi okokból az orvos nem küldhet mintát a laborba, így a fertőzésre nem is derülhet fény – áll többek között a levélben.

Mellébeszél a politikus

Rétvári Bencét, az Emmi államtitkárát Korózs Lajos MSZP-s képviselő kérdezte a témával kapcsolatban. Rétvári azt írta, bár úgy tűnhet, mintha több lenne a kórházi fertőzés, ez csak azért van, mert a kórházak többet jelentenek, igazából nem romlott a helyzet. Rétvári szerint a korábbi évek adataival történő egyszerű összehasonlítás megtévesztő lehet, mivel az egyes újonnan felbukkanó multirezisztens kórokozók fokozatosan kerültek be a jelentési rendszerbe, ezért az esetet bemutató statisztikák nem adnak elégséges információt.

© Fotó: Thinkstock (Illusztráció)

165 áldozatról tudnak

A vizsgált hét évben összesen 165-en haltak meg specifikus kórházi fertőzésben, a kiugró év 2013 volt, akkor egy év alatt hatvan elhunytat regisztráltak.

A Borsnak egy neve elhallgatását kérő virológus azt mondta: a kórházi fertőzéseket elsősorban a nem megfelelő kézhigiénia és az ellenálló baktériumok elszaporodása okozza.

© Fotó: Thinkstock (Illusztráció)

– Főként az idős korosztály és a kisgyermekek veszélyeztetettek, elsősorban a legyengült immunrendszerű betegek esetében lehet halálos következménye a fertőzéseknek. Az intenzív osztályokon, onkológiai kezelések esetében magasabb az arány, jellemző ok még az operációk utáni sebfertőzés, a katéterekkel bekerülő húgyúti fertőzés. A halálos következményekkel járó fertőzéseket elsősorban az ellenálló, multirezisztens baktériumok okozzák. Ezeknek a baktériumoknak a kialakulását elősegíti a mértéktelen antibiotikum-fogyasztás. A halálozási arány kórházanként más képet mutat, attól is függhet, hogy az adott intézmény vezetése mennyire veszi szigorúan a higiénés szabályok betartatását – tette hozzá forrásunk.