Hajtóvadászat! Ő a szökevény brüsszeli terrorista

Azonosították a harmadik merénylőt is, aki biztosan részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui.
Azonosították a harmadik merénylőt is, aki biztosan részt vett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér elleni robbantásos merényletben: a férfi neve Najim Laachraoui.

A fiatalemberről nemrégiben azt közölte a belga államügyészség, hogy tavaly ősszel Magyarországon keresztül érkezett vissza Szíriából Belgiumba, majd segítette a párizsi öngyilkos merényletek előkészítését. A belga hatóságok szerda délelőtt el is fogtak egy férfit, aki az első hírekkel ellentétben azonban nem Najim Laachraoui, a belga sajtó korrigálta is a tévedését. Az ügyészség egy órakor tart tájékoztatót, akkor kiderülnek a részletek, és hogy ki volt az a másik gyanúsított, akit őrizetbe vettek délelőtt a hatóságok a belga főváros Anderlecht nevű negyedében.

Najim Laachraouit nagy erőkkel keresi a rendőrség, miután a biztonsági kamerák rögzítették, amint a két öngyilkos merénylő társaságában tartózkodott előző nap a repülőtéren. Feltehetőleg ő is pokolgépet rejtett el a poggyászában, azonban pánikba eshetett, és végül nem robbantotta fel magát, hanem elmenekült.

A 24 éves Najim Laachraoui a hatóságok szerint 2013-ban csatlakozott az Iszlám Állam nevű dzsihadista csoporthoz Szíriában, majd a menekülthullámot kihasználva tért vissza illegálisan Belgiumba. A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain, valamint abban a lakásban is megtalálták, ahol múlt héten razziáztak a belga hatóságok.

Laachraoui neve Salah Abdeslam múlt pénteki elfogása után merült fel a hatóságoknál, ugyanis az azóta elfogott Abdeslam és ő is meghatározó szerepet játszhatott a brüsszeli merényletekben. Laachraoui és Abdeslam harmadik útitársa, aki szintén hamis papírokkal csúszott át a magyar-osztrák határon tavaly, Mohammed Belkaïd volt, ő múlt héten életét vesztette a brüsszeli Forest negyedben végrehajtott rendőrségi akcióban.

A brüsszeli metróban robbantó öngyilkos merénylőkből álló csoport is ott lehetett a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren - írta rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniére Heure című belga napilap szerdán.

A belga rendőrség azonosította azt a két autót, amelyek együtt érkeztek a merénylőket szállító taxival - írja az újság.

Közvetlenül a brüsszeli repülőtéri robbantás előtt egy Renault Clio és egy fekete Audi S4 típusú autó is a repülőtér parkolójába érkezett. A beszámolók szerint ezekben három, vagy négy ember ülhetett, akik ki sem szálltak az autóból, hanem érkezésük után nem sokkal visszaindultak Brüsszelbe.

© Fotó: Twitter

Rendőrségi források szerint mindkét autó egy 22 éves, török származású limburgi fiatalember tulajdonában van, aki már egy éve a hatóságok látókörében van terrorista csoportban való részvétel gyanújával. A férfi az elmúlt évben Szaúdi-Arábiában járt, ahová másik három, egy 22, 25 és 26 éves limburgi fiatalember, és egy 33 éves marokkói származású, antwerpeni férfi kísérte el.

A két autót azonosították korábban a német-belga, a belga-luxemburgi és a belga-francia határokon is.

A lap értesülései szerint egy kukában számítógépet talált a belga köztisztasági vállalat, amelyet átadott a rendőrségnek. A hatóságok a laptopot "fontos" eszköznek minősítették, amelytől azt remélik, hogy értékes dokumentumokat, vagy az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel folytatott levelezést találják rajta. Emellett a Brüsszelben rejtőző nemzetközi terrorista sejtek újabb szálait is segíthet felgöngyölíteni - írta a napilap.

Nem sikerült minden előkészített robbanóanyagot a repülőtérre szállítaniuk a merénylőknek - írta rendőrségi forrásra hitakozva a La Derniére Heure.

A taxitársaság tájékoztatása szerint a rendelést felvevő diszpécser nem értette jól a három fő és csomagjainak elszállítására szóló rendelést, ezért az elkövetők kérése ellenére nem kisteherautó, hanem egy kisebb autó érkezett. A taxis elmondása szerint nem is fért be minden csomag az autóba.

A napilap tudni véli, hogy a merényleteket követő nyomozás folyamán, a brüsszeli Schaerbeek negyed lakásában talált nagy erejű bomba lehetett az elkövetők negyedik pokolgépe.