Aktuális

Hagyja abba az önsajnálatot!

Bors

Létrehozva: 2017.01.23.

Az irigység nem szép dolog, ráadásul a lelki egészség komoly ellensége. Az online közösségi térben töltött idő viszont gyakran felerősítheti ezeket az érzéseket.

Forrás: Thinkstock

A mások által posztolt imázsépítésre használt, fényezett álvalóság képei bombáznak minket nap mint nap. Emberek tökéletes pózokban és helyzetekben, mi meg arra gondolunk, nekünk miért nem ilyen tökéletes az életünk. A gond csak az, hogy nem valóságos életek­hez és élethelyzetekhez ha­sonlítjuk magunkat, ha­nem egy idealizált ál- vagy részvalóság képeihez. De mit tehetünk ez ellen?

Nézzen fel a mobilról!

Ha kell, ha nem, a Facebookot görgeti a mobilján, és szinte min­den szabad pillanatában rá­néz a hírfolyamra? Tegyen tu­­datosan ez ellen. Egy rossz szo­kás annyira automatikussá válhat, hogy észre sem veszi. Lépjen ki az oldaláról, ne maradjon automatikusan bejelentkezve. Így elkerülheti, hogy folyamatosan elárasszák az információk! Tömegközlekedésen, utcán elég, ha felnéz, és a valódi em­be­reket figyeli meg, máris elmúlik önből az irigység.

Tiltsa le azt, aki irritálja

Ha vannak érzékeny pontjai, például nem szereti a testét, nem tetszik magának, beteg, vagy kevés a pénze, olyan munkát végez, amit nem szeret, gondok vannak a házasságával vagy a gyerekkel az iskolában, különösen rosszul érezheti magát a másokkal való összehasonlítgatásban. Persze ideális esetben az a legcélravezetőbb, ha megpróbál dolgozni ezeken a  félelmeken, szorongásokon. De addig is senki nem tilthatja meg, hogy leállítsa a követését azoknak, akik idegesítik. Bizonyos emberek eltüntetése a hírfolyamból megakadályozza, hogy folyamatosan rossz érzése legyen.

Legyen hálás!

Kutatások igazolták, hogy olyan egyszerű dolog, mint  például arra fókuszálni, miért lehetünk hálásak az életben, jelentősen javíthatja a hangulatunkat.  Vannak, akik ezt mindennap megteszik. Akár most kezdjen el egy ilyen gyakorlatot: ha épp amiatt sajnálja magát, mert nem elég fiatal, vékony és gazdag ahhoz, hogy szexi bikinis képeket posztolgasson magáról, gondoljon arra, hogy van hova hazamennie, van mit ennie, van hová lehajtania a fejét. A Facebookon kívüli, a valódi világban ezek sem mindenkinek adatnak meg. 

Jelölje ki a céljait! 

Sokszor akkor vagyunk féltéke­nyek mások sikereire, amikor úgy tűnik, hogy nekik mindenük megvan, ők haladnak, mi meg egy helyben toporgunk. Ha egy barátunk előléptetése rávilágít arra, hogy a jelenlegi munkahelyünk egy zsákutca, akkor az arra is jó lehet, hogy végre a kezébe vegye az irányítást, és tesz valamit magáért. Készítsen rövid és hosszú távú tervet arra, hogyan másszon ki a jelenlegi helyzetéből. Ez bármilyen más élethelyzetre is alkalmazható. 

Ne hasonlítgasson

Ronda banyának érzi magát a barátnője mellett,  akin mintha nem fogna az idő? Bármelyik vonásunk különös hangsúlyt kaphat, ha másokhoz mérjük magunkat. Próbálja erről le­szoktatni magát! Nem attól lesz kevés a pénze, mert Brunei szultánjának sok van! Ha úgy érzi, hogy a közösségi média rendszeres használata rossz hatással van az önértékelésére, talán érdemes felkeresnie egy szakembert – mondja Végh Ferenc pszichológus (a ké­pen).

Válassza a való életet!

Sok előnye van az online kapcsolattartásnak, de a valóságosnak tűnő virtuális kapcsolatok nem ugyanazt adják, mint a személyes valós viszonyok. Igyon meg egy kávét valamelyik barátnőjével, és nyugtázza, hogy a haja egyáltalán nem olyan tökéletes az életben, mint a képeken. Hívja át játszani a barátai gyerekeit, és figyelje meg, hogy mások kölykei ugyanolyan rosszak, és gyakran viselkednek úgy, hogy azt a szüleik egész biztosan nem tennék ki a Facebookra. 

Segítsen másokon!

Kutatások igazolják, hogy jobb kedvünk lesz attól, ha másokon segítünk. Nem csak arról van szó, hogy javul a saját önértékelésünk – hiszen jó embernek érezzük magunkat –, és ezáltal kitörhetünk az irigység okozta negatív hangulatból, hanem arról is, hogy ha látjuk, másoknak rosszabb, mint nekünk, talán hamarabb észrevesszük azokat a dolgokat, amelyekért hálásak lehetünk. Segít újra kapcsolatba kerülni a valósággal és helyrebillenti realitásérzékünket például akkor, amikor épp azon kesergünk, hogy nem futja a konyhafelújításra idén. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089698_auto_resized.png
origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089107_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Nem tudod, mi legyen az ebéd a tavaszi szünetben? Remek menüötleteket ajánlunk a gyerekeknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089525_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Váratlan helyről kapott támogató szavakat Varga Judit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089887_auto_resized.jpg
ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26434_resized.jpg?avcount=1711616713
origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089846_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089479_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Átadták a Televíziós Újságírók Díját, Lékai-Kiss Ramóna is elismeréssel távozott – galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711616713
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17079298_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Kiszállok" – Ennyi volt, Till Attila elbúcsúzott

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/BERrU8GE8AY-36T4JiyJtEPzmzKHNFsjDsNpGhemSBQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzA3YWQ2YTEyOTZiNDQ3NGJhOGI4ZjFiNTIxNDc1NTA0.jpg
Fájdalom

"A sok kemoterápia és sugárkezelés számos problémát okoz" – ismét rossz híreket kapott a csontrákos Hannácska