Aktuális

Ha rossz a kedve, harapjon egy chilibe!

Anry Soós Éva

Létrehozva: 2017.01.25.

A hosszú tél, a hideg szürke napok nem tesznek jót a hangulatunknak. Ráadásul a szervezetünknek sokkal több energiára van szüksége, hogy megküzdjön a tartós mínuszokkal.

Bizonyos ételek egyértelműen befolyásolják hangulatunkat, a bennük lévő aminosavakból ugyanis az emésztés során agyi, idegi ingerületátvivő anyagok keletkeznek.

Chili: örömet okoz

Jó tudni, hogy a testmozgás hatására a szervezetben természetes fájdalomcsillapító anyag, endorfin képződik, aminek serkentéséhez egyes csípős fűszerek, így a chili és az erős paprika is hozzájárul. Emellett a kávéban, kólában, teában, csokiban található koffein is csökkentheti a fejfájást, de túlzott mennyiségben ezek hangulatingadozást, álmatlanságot válthatnak ki. A fejfájást egyébként sokszor egyetlen pohár víz is enyhítheti, ha ugyanis valaki nem iszik eleget, a vérkeringés rosszabb lesz, így nem jut elég oxigén az agyba.

Hús: segíti a jó alvást

Ilyen aminosav például a húsokban, tejben, tojásban és szójában található triptofán, amiből az egészséges alváshoz, a depresszió megelőzéséhez nélkülözhetetlen szerotonin, vagyis boldogsághormon képződik. Ahhoz azonban, hogy ez az átalakulás zavartalanul megtörténjen, cinktartalmú élelmiszereket, például hüvelyeseket vagy olajos magvakat is kell fogyasztani.

Hal: fájdalmat csillapít

Bizonyos élelmiszereknek fájdalomcsillapító hatása is van, a bennük lévő Omega–3 zsírsavakból ugyanis a szervezetben gyulladáscsökkentő anyagok képződnek. A mélytengeri halak, mint a makréla, hering, szardínia, lazac, tonhal és az édesvízi busa, valamint a lenmag-, dió- és repceolaj rendszeres fogyasztása a gyulladással járó krónikus, reumás fájdalmakat enyhítheti. Aki krónikus fájdalommal küzd, annak legalább heti két alkalommal kellene ennie halfélét, ám ha nem szereti a vízi állatokat, választhatja az Omega–3 zsírsav kapszulát.

Bogyók: fejfájás ellen

A málnában, szederben, szőlőben, ribizliben, egresben, eperben és áfonyában is a fájdalomcsillapító hatású, az aszpirinhez hasonló vegyületek, szalicilátok, valamint antioxidánsok találhatók. Ezek rendszeres fogyasztása enyhe fejfájás, krónikus ízületi fájdalom esetén javíthat az állapoton.

Tipp:

Az élelmiszerek nem helyettesítik a gyógyszereket, ha komolyabb betegségekről van szó. De a változatos, kiegyensúlyozott étrend részeként azonban hozzájárulnak közérzetünk javulásához, az enyhébb fájdalmak enyhítéséhez. Érdemes ezért rendszeresen fogyasztani belőlük. Az idénygyümölcsöket akár kisebb adagokban le is fagyasztjuk, így egész évben fogyaszthatjuk őket!

Cukor: gyors boldogság

Sokat szidják, sőt az egészséges életmód legelszántabb forradalmárjai szerint a cukor az egészségünk legfőbb ellensége. Viszont tény, hogy a boldogsághormonszintünk emelkedését segíti, méghozzá elég gyorsan, mivel hamar felszívódik. Ez persze nem jelenti azt, hogy ezentúl nagykanállal kellene ennünk a kristálycukrot, de ne felejtsük el azokat az élelmiszereket, amik természetes módon tartalmaznak cukrot, mint például a gyümölcsök. Akinek viszont gond van a cukrával, jobb ha óvatosan fogyaszt ezekből. Cukorbetegeknek a banán, a szőlő és a görögdinnye például kifejezetten tilos.

Keserű csoki: feldob

A minimum ötvenszázalékos kakaótartalmú, főként keserű csokoládék a bennük lévő fenil-etilamin miatt szintén hozzásegíthetnek a jó hangulathoz. (Élénkítőszerek és fogyasztó táplálékkiegészítők alapanyagaként is használják.) Gyakori fogyasztását azonban nem javasolják a dietetikusok, magas cukortartalmuknak köszönhetően fogkárosító hatásuk lehet, és energiatartalmuk miatt elhízáshoz vezet a rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztás, de főétkezések után egy-egy kockával ez is megengedett.  

Gabonák: megnyugtatnak

A B6-vitamint sokszor az orvos is recept-re írja fel, ha úgy ítéli meg, hogy idegrendszerünk egy kis nyugtatásra szorul. De az olyan keményítőben gazdag élelmiszerek, mint például teljes kiőrlésű gabonafélék, tészták, a barna rizs, a burgonya és a teljes kiörlésű kenyér is nagy mennyiségben tartalmazza. A búzacsírában, a zabpehelyben, a májban, a banánban, a halakban is nagy mennyiségben megtalálható, érdemes tehát ezeket is rendszeresen fogyasztani. 

Babakoromtól eszem csípőset

– Félig indiai származású vagyok, ezért édesapám már kicsi koromban megismertetett a csípős ízekkel – meséli Singh Viki énekesnő.
– A barátainak büszkélkedett velem, hogy magában eszem a chili paprikát. A mai napig imádom ezeket az ízeket, minél erősebb, annál jobb. A barátaimnak sokszor már a könnye folyik a fogásoktól, amikor én még mindig nevetve eszem. A keserű ízeket nem szeretem annyira, de például a chilis étcsoki nagy kedvencem, dupla boldogság, ha azt ehetek.

Ez is érdekelhet

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében