Aktuális

Ha dadog a gyermeke, ne javítsa ki a szavait!

B. B. A.

Létrehozva: 2019.10.18.

Nem egy szülő aggódik, amikor gyermeke egyik napról a másikra dadogni kezd. Pedig a legrosszabb ilyenkor a pánik, amit a szülő tehet, ugyanis ezt a gyerek is érzékeli: görcsölni kezd, ami még inkább kiváltja a dadogást. Utánajártunk, mit lehet tenni a dadogás ellen.

Forrás: shutterstock

Aggódva kereste meg a Bors szerkesztőségét a Pest megyei Szigetszentmiklóson élő Judit. Tíz és fél éves kisfia há­romévesen kezdett dadogni, és az édesanya szeretné tudni, mit tehetnének még, van-e esély arra, hogy a dadogás teljesen elmúljon.

– A fejlesztő pedagógus azt mondta, hogy a szavakat nehezebben találja meg, mint ahogy az agya jár. A stressz is közrejátszott. Minél jobban idegeskedett szegény, annál jobban hadakozott a szavakkal. Segített, hogy sokat olvas hangosan, de még mindig fennáll a helyzet, bár sokat javult. Főleg akkor jön elő jobban, ha zaklatott valamiért. Nem szoktunk emiatt rászólni és főleg siettetni sem, nem akarjuk, hogy azt gondolja, valami nincs rendben vele – mondja a Borsnak Judit.

Medárd beletörődött

Egy másik, 25 éves budapesti fiú, Medárd a mai napig dadog. Azt mondja, még óvodáskorában kezdődött. 

– Én ezt a szüleim válásához tudom kötni. Akkor kezdtem el dadogni, amikor az édesapám elköltözött otthonról, de igazán soha nem jártam ennek utána. A mindennapi életemben nem zavar, a barátaim, ismerőseim elfogadnak így – magyarázta a Borsnak Medárd, aki bár beletörődött, hogy olykor megakad a nyelve, a szakemberek szerint van még remény, hogy később kinője ezt.

Gyorsan akar közölni

Az úgynevezett élettani dadogás általában 2–3 éves kor között kezdődik, amikor a gyermek teljes mondatokban kezd beszélni. Ilyenkor a legtöbb esetben arról van szó, hogy a kicsi a mondanivalóját gyorsabban akarja közölni, mint amire képes, ám ebben az időszakban beszédszervei még nem annyira fejlettek és ügyesek. A szakértők szerint nem kell ilyenkor pánikba esni, mert általában minden kisgyerek beszédfejlődésében van egy ilyen időszak, ami legtöbb esetben később elmúlik – már ha a szülők nem tulajdonítanak neki túl nagy jelentőséget.

Ha túl gyakran figyelmeztetik arra, hogy figyeljen jobban a be­szédére, ne dadogjon, kijavítják a hibáit, és újramondatják vele a szót, mondatot, vagy ha elakad és kimondják helyette, megérzi a gyermek, hogy valami nincs rendben vele. Egyre görcsösebben fog figyelni a beszédére, és előbb-utóbb valóban dadogóvá válik. Ezért fontos, hogy ne ijedjen meg a szülő attól, ha gyermeke a beszédtanulás kezdetén néha dadog. 

Több kiváltó oka van

A legjobbat azzal lehet tenni, ha semmilyen jelét nem mutatják a szülők és a családtagok sem az aggódásnak. Ha valaki mégis nagyon félti a gyereket, érdemes logopédushoz vinni. A szakember el tudja dönteni, szüksé­ges-e a terápia vagy sem.

– Hároméves kor körül még teljes mértékben belefér a dadogás az életkori sajátosságba – erősítette meg a Borsnak Bojti Andrea gyermekpszichológus.

– Előfordul, hogy teljesen ok nélkül történik a dadogás, de van, hogy logopédiai oka van és persze benne van a pakliban a pszichés ok is. Itt nem kell feltétlenül nagy traumára gondolni, elég, ha a gyereket egy új közösségben valamilyen rossz élmény ér, mint a betegség, vagy egy veszekedés. Általában akkor elmúlik magától. Ha pici korban alakul ki, akkor célszerű ezzel nem kifejezetten foglalkozni.

Azt persze lehet, hogy kifejezi a szülő együttérzését, amiért nehezebben megy neki a beszéd, de az nem jó, ha folyton kijavítgatja a gyereket. Ha túlságosan a központban van, akkor jobban beleragad a problémába – mondta a Borsnak a gyermekpszichológus, aki szerint azzal már sokkal inkább foglalkozni kell, ha a gyerek ötéves kora felett kezd el dadogni. Ott már összetettebb okai is lehetnek, akkor érdemes utánamenni a miérteknek.

Fiúkat érint inkább

Nemzetközi adatok alapján a dadogás háromszor gyakoribb a fiúk körében, mint a lányok között. Ez főleg örökletes tényezőkkel függ össze. A fiúk idegrendszere ugyanis sérülékenyebb, később érnek, és ellenállásuk is gyengébb. Ezt részben az apai modell gyengeségével, bizonytalanságával magyarázzák.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162047_auto_resized.jpg
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit - fotó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714071313
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162581_auto_resized.jpg
vg.hu

Nincs még késő lehajolni az ingyen 150 ezer forintért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160470_auto_resized.jpg
ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27442_resized.jpg?avcount=1714071313
origo.hu

Itt a bejelentés: Oroszország kész hadat üzenni a NATO-nak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17146288_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 20-26.: Nehézségeket jeleznek a bolygók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162190_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kismamának is gyönyörű: Lékai-Kiss Ramónát gömbölyödő pocakkal kapták le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163335_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közelít a világvége: baljóslatú jövendölések láttak napvilágot

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros