Gyulay Zsolt: Meg lehet rendezni két világversenyt

Áll a bál a budapesti vizes világbajnokság körül, ugyanis július 23-án, az úszódöntők kezdetén rendezik a 2017-es Forma–1-es Magyar Nagydíjat is. A két nagy sportesemény együttes rendezése azért okozhat problémát, mert a nívós fővárosi szállodák kapacitása nem elegendő ennyi em­ber befogadásához.

– Úgy gondolom, Budapesten azért van kellő mennyiségű szálloda két esemény megrendezésére. Nem értem, hogy mi a probléma, hiszen 2024-ben olimpiát akarunk rendezni, akkor pedig nem két, hanem rengeteg sportesemény lesz egy időben – fogalmazott a Borsnak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója. Úgy tudjuk azonban, a vizes vb szervezőbizottsága előzetesen ígéretet kapott arra, hogy az F1 tiszteletben tartja a vizes világbajnokság időpontját.

Gyulay Zsolt szerint a futamról az uszodába mehetnek a nézők © Bánkúti Sándor

– Semmilyen megállapodás nem volt – mondta határozottan az elnök.

– Csupán egy kérés érkezett Gyárfás Tamástól, hogy ha egy mód van rá, ne egy időben rendezzék a Magyar Nagydíjat a vb-vel. Augusztus első hétvégéjére szerettük volna tenni a futamot, ám a pilóták szakszervezete leszavazta, mert a nyár utolsó hónapja pihenő a versenyzőknek. Ezért július 30-ra került a mogyoródi verseny, s 23-ra a Német Nagydíj. A vizes vb szervezőire tekintettel, hogy ne a zárónapra kerüljön a futam, végül el tudtuk cserélni a németekkel. Viszont a vb időpontját se lehet módosítani, mert az esemény után kezdődik Londonban az atlétikai vb, míg előtte Tour de France kerékpárversenyt és wimbledoni tenisztornát rendeznek.

Gyárfás Tamásék aggódnak, hogy az F1 és a vizes vb egybeesik © MTI

– Meghívtuk a NOB és a FINA vezetőit is, hogy látogassanak el a Hungaroringre, s nézzék meg, milyen nagyszerű házigazdái tudunk lenni egyszerre két eseménynek is – zárta Gyulay. Elvi akadálya egyébként nincsen, hogy mindkét eseményt megtekintse a közönség, ugyanis a Magyar Nagydíj délután kettőkor, míg az úszódöntők fél hatkor kezdődnek.