Gyógyíthatatlan: sosem hallották szülei az ötéves Kamilla hangját

Egy ritka betegség miatt még sosem hallhatták Báder Nagy Kamillát beszélni a szülei. Az ötéves kislány Rett-szindrómában szenved, ami kizárólag lányokat érint. Emiatt nem tudja magát szavakkal kifejezni, és fogni sem tud a kezével.

Kamilla imádja az állatokat © Bors

Másfél évesen tűnt fel, hogy Kamilla nem megfelelően fejlődik. Hamarosan kiderült, hogy gyógyíthatatlan beteg, ami nagyon összetört minket. Bármikor romolhat az állapota, de ezt nem éljük meg tragédiaként. A Rett-szindróma mindenkin máshogy jelentkezik. Sokan idővel járni sem képesek, de nála ezzel még nincs probléma – magyarázta a Borsnak édesanyja, Báder Nagy Marianna.

Eddig négyszázezret sikerült összeszedni a hasznos kütyüre – mondja Marianna, az édesanya © Bors

Kamilla mindezek ellenére sokat mosolyog, szereti az állatokat, és imád a szabadban játszani. Az állapotának a fenntartásáért viszont sokat kell tenni.

Szemegér segíthetne Kamillán © Bors

Az orvosok szerint, amit tízéves koráig megtanul, azt nagy valószínűséggel meg is tartja a jövőben, utána már nehezebb. Ezért folyamatosan visszük kezelésekre, lovas, kutyás és vízi terápiákra, amelyek anyagilag nagyon megterhelőek. Pest megyéből jár Kecskemétre, egy speciális óvodába, ahol nagyon jól érzi magát. Sokszor azonban látjuk, hogy tele van gondolatokkal és érzésekkel, amiket nem tud kimutatni. Olyan, mintha be lenne zárva a saját testébe.

Egy speciális, szemegérnek nevezett készülék viszont segíthetne Kamillának.

Volt lehetőségünk kipróbálni az eszközt, ami megnyitotta előtte a világot. A szemegeret számítógéphez kell csatlakoztatni. A szem mozgását figyeli, így programok segítségével kifejezheti magát. Vannak játékok is hozzá, amiket nagyon élvez. Sajnos azonban egymillió forintba kerül. Eddig négyszázezret sikerült összegyűjtenünk, így egy darabig még biztosan nem tudjuk megvásárolni – mondta szomorúan Marianna.