Aktuális

Gulyás Gergely: Nem kell nyelvvizsga a felvételihez, 34 milliárddal több jut az egészségügyre

Címkék
közélet

Bors

Létrehozva: 2019.11.07.

A kormány döntött arról, hogy nem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a felsőoktatási felvételihez - jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Kormányinfón. Az egészségügyre is több tízmilliárddal jut több pénz – írja az origo

Egyértelművé tette a kormány, hogy a hatályos törvények alapján áll, így a 2020-as elfogadott költségvetés Budapestet érintő részei nem változnak – mondta Gulyás Gergely.Persze a kormány nem boldog azzal a politikával kapcsolatban, amit a fővárosi vezetés képvisel, minden meg nem valósuló beruházást sajnál, de a főváros demokratikusan megválasztott vezetésével együtt kell dolgozni a fejlesztéseken - tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy a Fővárosi Védelmi Bizottság vezetője nem Karácsony Gergely lesz és a BKK sem fog megszűnni. Gulyás Gergely az egészségügyet érintően elmondta, hogy jelenleg is több CT van, mint kerület. Bízik benne, hogy a nyitott kérdésekre választ kapnak majd a fővárostól.

Nem kell a felvételihez a kötelező nyelvvizsga

A kormány döntött arról, hogynem lesz kötelező a nyelvvizsga megszerzése a felsőoktatási felvételihez.Bár korábban minden érdekképviselet támogatta a kormány lépését, de most azt kérték változtasson a kabinet. Szólt arról is, hogy a fiatalok nyelvtudása Magyarországon továbbra sem jó, ezért több intézkedést hozott a kormány, így többek között az ingyenes kéthetes külföldi nyelvi tanfolyam biztosítása. Gulyás elmondta, hogy a kormány egyelőre elhalasztotta a kötelező nyelvvizsga bevezetését.

A kormány az egészségbiztosítási alapot 34 milliárd forinttal megemelte- jelentette be Gulyás. Mindennek révén több fontos gyógyszer lesz elérhető, főleg a daganatos betegségek esetében – tette hozzá.

Gulyás szólt arról is, hogy változik a közbeszerzési törvény.

Gulyás: Eddig fedésben dolgoztak a román ügynökök

– A török elnöki látogatásról azt mondta, hogy Magyarország arra törekszik, hogy minden nagyhatalommal jó viszonyt ápoljon.Nagy gondot jelentene, ha a többmilliós törökországi menekültellátás veszélybe kerülne –tette hozzá. Gulyás elmondta, hogy Magyarország minden nagyhatalommal partneri viszonyra törekszik, és ebbe beleillik a mostani látogatás is.

Gulyás Gergely azon kérdésre, miszerint Fekete-Győr András egy román elnökjelöltnek kampányolt, azt mondta, hogy a román ügynökök eddig fedésben dolgoztak, de ez egy új jelenség. Gulyás Gergely egy másik kérdésre kijelentette, szerinteeddig a magyar politikának voltak konszenzusos elemei, de az hogy valaki egy súlyos korrupciós ügybe keveredett román elnökjelöltet támogat az RMDSZ-el szemben, az megalapozottá teszi a Fekete-Győr Andrást érintő kijelentésemet.

 A látszatra sem ad az ellenzék

– A Miniszterelnökség vezetője az új fővárosi vezetésről azt mondta, hogy a fővárosi cégek felügyelőbizottságaiban és egyéb bizottságaiban nem biztosították az ellenzéknek az arányos képviselet elvét.Az ellenzék kisebbségből sokmindent mondott, de ennek az ellenkezőjét teszik, és még a látszatra sem adtak –mondta a miniszter. Ugyanazok jöttek vissza Budapest élére, akik egyszer már tönkre tették a várost, de reméljük, a főpolgármester képes lesz uralni ezt a társaságot – mondta Gulyás Gergely.

– Karácsony nem nyilvánított véleményt a szuperkórház jövőjéről, csak az újbudai városvezető nyilatkozott a kórház ellen – mondta Gulyás.Természetesen, ha egységes álláspontra jutnak a kerületek és a főváros, akkor a beérkezett véleményt figyelembe veszi a kabinet. Nehéz úgy egészségügyi fejlesztéseket véghezvinni, ha egy szuperkórház felépítését nem támogatják –mondta Gulyás. Világos álláspontokat szeretnénk ez ügyben kapni, és ezt követően tud a kabinet dönteni – tette hozzá. Senkinek az akaratával szemben nem akarunk fejleszteni.

Várhelyi Olivéré a bővítési portfólió

– A Miniszterelnökség vezetője kijelentette, az EU mindig arra törekedett, hogy az unióval szomszédos országokkal is korrekt kapcsolatot ápoljon. Nyilvánvaló, hogy a biztosok a szerződések szerint az unió egészének az érdekeit képviselik, de ne legyünk álszentek, mivel az országok arra törekednek, hogy minél fontosabb portfóliójuk legyen, mert abból az országunknak sem származik hátránya – mondta Gulyás Gergely.Várhelyi Olivér a bővítés- és szomszédságpolitikáért felel majd, és ebben nincsen semmi változás –tette hozzá.

Jöhet a második gazdaságvédelmi akcióterv

Gulyás Gergely lehetőséget adna a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy válasszon Szent István és Lukács György közül. Számomra teljesen érthetetlen ez a hezitálás – tette hozzá. Nem lenne rossz döntés, ha bizonyos nemzeti ünnepek központi rendezvénye a vidéki városokban lenne, mindez nem lenne ördögtől való – mondta a miniszter.

Az újabb gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta Gulyás, hogy a korábbi intézkedéseket nagymértékben segítik a korábbi lépések. Szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, amiről az Országgyűlés a jövő év első felében dönthet - tette hozzá. A jövő év első felében tovább bővülhet a családtámogatási rendszer, és az ehhez szükséges törvényeket is a következő év első felében fogadhatják el – mondta Gulyás Gergely.

Ez rontja a főváros hitelességét

Gulyás Gergely egy másik kérdésre azt mondta, hogy minden budapesti beruházás esetében ahhoz alkalmazkodnak, hogy azt támogassa a főváros.Természetesen nagyban rontja a főváros hitelességét a jövőbeni rendezvények esetében, ha visszamondják az atlétikai világbajnokság megrendezését –mondta Gulyás. A tervezett múzeumi negyedről azt mondta, hogyha teljesen sikerülne megvalósítani, akkor az Európában is párját ritkítaná. A Nemzeti Galéria megépítése tette volna teljessé, de ha azt a főváros nem akarja, akkor nem fog megépülni – mondta a miniszter.

A kórházi pontozási rendszeren is változtatni kellene a finanszírozás javítása miatt

A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy óvatosnak kell lenni az euró bevezetésével kapcsolatban.Ha túl nagy a különbség a csatlakozó állam életszínvonala és a többi tagország között, annak nagy hátránya lehet, és belpolitikai problémákhoz is vezet -hívta fel a figyelmet Gulyás. Elmondta azt is, hogy Magyarország esetében azért isproblémás a visegrádi országokhoz való hasonlítás, mivel ők 2002-2010 között jelentősen tudtak növekedni, míg hazánk esetében a balliberális kormányzás jelentős visszaesést hozott, és éppen csak sikerült megmenekülni az államcsődtől.2006-07-ben míg Magyarországon nulla százalékos bővülés volt, addig több visegrádi országban 7-9 százalék – emlékeztetett Gulyás.

A kórházak finanszírozásán változtatni kell, ha nem változtatunk az egyes kórházakra irányadó pontozáson, akkor nem lesz változás a következő években sem – mondta Gulyás.Mindez nem olyan egyszerű, ahogyan azt sokan gondolják, mert az onkológia és a szívsebészet jól van finanszírozva, míg a traumatológia csak hiányt termel –hívta fel a figyelmet a miniszter. Úgy látja, a különféle csoportok között kell egyensúlyt teremteni.

Karácsony nem beszélt a korrupciómentes Budapestről

Gulyás Gergely egy másik kérdésre közölte, sok esetben azzal vádolják a kormányt, hogy túlságosan sokat foglalkozik a migráció veszélyeivel, de a jövőben is fel fogják hívni a veszélyeket a bevándorlás veszélyeire.

Karácsony Gergely nem hozta szóba a korrupciómentes Budapest kérdését a kormányülésen –mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085934_auto_resized.png
origo.hu

A legkeletibb magyar település egy nem létező országban található

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26470_resized.jpg?avcount=1711719019
origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090301_auto_resized.jpg
vg.hu

Vissza nem térítendő támogatással várják az otthonfelújítási programot – VG Podcast

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088762_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085484_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Újabb megdöbbentő poszttal jelentkezett Varga Judit Magyar Péterről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26469_resized.jpg?avcount=1711719019
origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17059938_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711719019
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088538_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sokk: Katalin hercegné után újabb közönségkedvenc híresség jelentette be, hogy rákkal küzd

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17088312_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét