Aktuális

Gulyás Gergely: Augusztus 15-ig nem lehet tartani semmilyen 500 fő feletti rendezvényt Magyarországon

Bors

Létrehozva: 2020.04.30.

Cikkünk folyamatosan frissül.

A kancelláriaminiszter a kormányinfón ismertette a kijárási változások részleteit. Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani. Az üzletek, strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok vidéken kinyithatnak, engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket.

Ötven nap telt el a veszélyhelyzet kihirdetése óta, a védekezés első szakasza véget ért – mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón.

Az első szakasz első számú feladata az egészségügy felkészítése volt. 50 nap megfeszített munkája eredményeként az egészségügy felkészült, és a számok viszonylag kedvezőek Magyarországon – mondta a miniszter, aki szerint az egészségügy a legrosszabb forgatókönyvre is felkészült.

Figyelni kell arra, hogy Budapest és Pest megye felülreprezentált a fertőzések tekintetében, ennek megfelelők a második szakasz intézkedései.

Négy orvostudományi egyetem vizsgálja, hogy a társadalom hány százaléka eshetett át tünetmentesen a fertőzésen – mondta Gulyás Gergely.

Változások

Az ország minden pontján a tömegközlekedésben és a boltokban kötelező a maszkviselés és másfél méteres távolságtartás.

Május végéig biztosan marad a digitális oktatási rend – jelentette be a miniszter. Szintén marad az ingyenes parkolás az egész országban.

Augusztus 15-ig 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet tartani.

Az üzletek, strandok, szabadtéri fürdők, állatkertek, szabadtéri múzeumok vidéken kinyithatnak, engedélyezik az edzést és a zártkörű rendezvényeket. Misék, istentiszteletek a védőtávolságra vonatkozó szabályok betartásával megtarthatók.

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy

május 4-től az éttermek, kávézók és szállodák teraszai kinyithatnak, és az üzletek korlátok nélkül lehetnek nyitva, Budapesten ÉS KÖRNYÉKÉN azonban maradnak a korlátozások. 

A strandok, szabadtéri múzeumok kinyithatnak. A szolgáltatások korlátozások nélkül lehetnek nyitva. Az esküvő, temetés, szentmise a megfelelő védőtávolság mellett megtarthatóak. A magánegészségügy is elindul. A közegészségügy is négy lépésben újraindul.  

Nagyon sok beruházással akarják segíteni a települések fejlődését

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a vérplazma felhasználásával egyelőre csak kísérleteznek az orvosok, nincsen bizonyíték még a sikerre. Ha sikeres lesz az eljárás, akkor kellhet elkezdeni nagy mennyiségben gyűjteni a plazmát. A kormány az év második felében mindent megtesz a gazdaság újraindítására, ne kevesebb, hanem több beruházás kell. Nagyon sok beruházással akarjuk segíteni a települések fejlődését - mondta a miniszter. A kormány segítőszándékkal áll az önkormányzatokhoz.

Az elmúlt évszázad legnagyobb városrehabilitációja valósulhat meg

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány továbbra is együttműködésre törekszik Budapesttel. A mostani helyzetben partneri vizonyra van szükség. A Déli Városkapu projekt tervezése most is zajlik, az elmúlt évszázad legnagyobb városrehabilitációja valósulhat meg - mondta kérdésre Gulyás. A terv, hogy egy nyitott közpark jöjjön létre - tette hozzá. Ebben a fejlesztésben a Budapesti Fejlesztési Központ vesz részt, és ez is garancia a befejezésre.

A turizmust megpróbálja újraindítani a kabinet

Gulyás arról is beszélt, hogy a belföldi turizmust a második félévben megpróbálják újraindítani. A kormány a turisták után megfizeti az idegenforgalmi adót, míg az embereknek azt nem kell megfizetnie.

Szentkirályi Alexandra kérdésre azt mondta, a SZÉP-kártyán lévő összegek emelése is segíti a belföldi turizmus újraindítását. Mindenki töltse itthon a nyarat,  mivel ez biztonságos és ezzel nagyban segítheti mindenki a hazai gazdaságot.

Augusztus 15-ig nem lehet tartani semmilyen 500 fő feletti rendezvényt Magyarországon

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy a kormány augusztus 15-ig nem enged meg semmilyen 500 fő feletti rendezvényt Magyarországon. Azt reméli, hogyha a védekezés sikeres, akkor augusztus 20-ára lehet programokat csinálni.

Az érettségik lebonyolíthatóak

A kormány a megbetegedések és a halálozások adatait külön közli Budapestre és az ország többi területére - mondta a miniszter. Az ország felkészült az érettségire - tette hozzá. Gulyás Gergely elmondta, hogy a diákok 97 százaléka most kíván érettségizni.

Június 2-ig biztosan nem kell iskolába menni

Gulyás kérdésre azt is elmondta, hogy a kormány nem zárta be a templomokat, az egyházak döntötek úgy, hogy online istentiszteletek lesznek. Egyelőre semmi biztosat nem lehet mondani arról, hogy mikor indulhatnak újra a különféle nevelési intézmények Magyarországon. Június 2-ig biztosan nem kell iskolába menni.

Van lehetőség a közmunkaprogram bővítésére

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy mostanra 83 ezerre csökkent a közmunkások száma, és várhatóan nőni fognak a számok. Az állam abban érdekelt, hogy minél többen a vállalati szektorban helyezkedjenek el. 

–Van lehetőség a közmunkaprogram bővítésére, mert volt idő, amikor 230 ezer ember vett benne részt. 

Nagyon sok programot tervez a kormány, hogy ne legyen olyan személy, aki ne kapjon ajánlatot az államtól három hónap után.

A legrosszabb az lenne, ha politikai döntés lenne az egészségügyben

Gulyás Gergely szerint Kövér László nagyon visszafogottan beszél az ellenzékről, ahhoz képest, ahogyan az ellenzék beszél a kormányról. Az ellenzék elmúlt hónapokban mutatott magatartása semmi jelet nem mutat arra, hogy képesek lennének feladni a politikai érdekeiket. Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy elkerüli, hogy az egészségügyben politikai alapon szülessenek döntések szakmai helyett. Egy egészségügyi területen meghozott döntés lehet jó, vagy rossz, de az lenne a legrosszabb, ha politikai döntés születne.

Donald Tusknak is bocsánatot kell kérnie

Az Európai Bizottság véleményezte az egyes tagállamok intézkedéseit, és a magyar jogszabály  az uniós szerződésekkel összhangban áll - mondta Gulyás. Éppen ezért az a magatartás megalapozatlan volt, amit a magyar baloldal képviselt, ami azt jelentette, hogy feljelentette az országot.Itt az idő, hogy a magyar baloldal átgondolja a magatartását, és a nemzeti egység érdekében.

Az Európai Néppártbna is voltak, akik megalapozatlan kijelentéseket tettek, ezért elvárható a bocsánatkéréd Donald Tusktól is.

Karácsony eljárása nem indokolt a jelenlegi helyzetben

Gulyás Gergely kérdésre közölte, hogy a jelenlegi helyzetben minden kapkodás káros, így a sebességhatárok budapesti latolgatása is. Érdemes lenne erről társadalmi egyeztetést követni, de ehhez képest ez a kapkodás indokolatlan, kérdéses, hogy ez-e a jó írány - mondta a miniszter. Maga a mód és az eljárás nem indokolt a jelenlegi helyzetben - mondta Gulyás. 

Semmilyen nagy sporteseményt nem mond le Magyarország

Magyarország nem mond le semmilyen rendezvényt a következő időszakban, mivel ezen rendezvények nagy segítséget adhatnak a gazdaság újraindításában - mondta kérdésre Gulyás Gergely.

* * *

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144026_auto_resized.jpg
origo.hu

Évtizedekig tilos volt beszélni a köröstárkányi mészárlásról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27226_resized.jpg?avcount=1713591613
origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141581_auto_resized.png
metropol.hu

Házasság első látásra: kiderült, mi van Bogi és Csabi között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142089_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Eléggé bepipult Magyar Péter a Datadatra vonatkozó riporteri kérdésektől + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143078_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ördög Nóra erre a népszerű magyar ételre bukkant Tajvanon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141496_auto_resized.jpg
vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27232_resized.jpg?avcount=1713591613
origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141352_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Itt a Lidl nagy dobása: ilyen még nem volt egyik hazai boltban sem!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713591613
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713591613
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145982_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiadták a veszélyjelzést: a fél ország figyelmeztetést kapott, de lesz itt még más is!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól