Leves
Hozzávalók (4 adag):
60 dkg harcsafilé
2 petrezselyemgyökér
4 közepes krumpli
1 fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 tk só,
1 kk őrölt fehér bors
1 kk sáfrány
1 l csirkealaplé
2 dl tejföl
Elkészítés (40 perc): olvasszuk meg a vajat, és süssük át rajta a kockákra vágott harcsafilét. Sózzuk meg és a feldarabolt zöldségeket hozzáadva főzzük puhára annyi vízben, amennyi épp ellepi. Turmixoljuk le, tegyük bele a borsot és a sáfrányt, engedjük fel a csirkealaplével, és újra forraljuk fel. Keverjük bele a tejszínt, és frissen tálaljuk. TIPP: kínálhatunk hozzá fűszervajas bagettet vagy pirított kenyérkockákat is.
Főétel
Hozzávalók (4 adag):
70 dkg filézett pulykafelsőcomb
60 dkg sütőtök
10 dkg bacon
2 fej lilahagyma
5 dkg libazsír
1 gerezd fokhagyma
1 ek apróra vágott, friss zsályalevél
1 tk só
1 kk őrölt fekete bors
Elkészítés (80 perc): bőrözzük le a pulykacombot, bontsuk ki és enyhén klopfoljuk ki, hogy egy nagy szeletet kapjunk. 20 dkg sütőtököt vágjuk fél centi vastag szeletekre, és 180 fokos sütőben süssük meg. Keverjük össze a sót, a zúzott fokhagymát, a borsot és a libazsírt, majd kenjük be vele a hús mindkét oldalát. A belső felére rétegezzük rá a baconszeleteket, majd az egyik oldalára halmozzuk rá a sült tököt, és szórjuk meg zsályával. Tekerjük fel a húst, és kötözzük át, hogy egyben tartsuk a sütés során. Szórjuk mellé a negyedekre vágott lilahagymát, és 180 fokra előmelegített sütőben, lefedve süssük 30 percig, majd fedő nélkül 15 percig – közben locsoljuk meg a tetejét a kisült zsírral. Az utolsó 15 percre tegyük mellé a tepsibe a maradék 40 dkg sütőtököt is – ez lesz majd a köret a sült lilahagymával együtt. Szeletelés előtt pihentessük 20 percig, utána tálalhatjuk.
Köret
Hozzávalók (4 adag):
25 dkg kelbimbó
10 dkg bulgur
4 dl csirkealaplé
5 dkg aszalt áfonya
5 dkg dió
1 ek vágott petrezselyemzöld
1 ek vágott menta
1 tk só
1 kk őrölt bors
½ kk őrölt kömény
2 ek olívaolaj
Elkészítés (20 perc): a bulgurt tegyük fel főni a csirkealaplében, majd forrás után vegyük le a tűzről, fedjük le és tegyük félre. Így magába szívja a levet, megpuhul, de nem esik szét. A megtisztított kelbimbót dobjuk 3 percre forrásban lévő, sós vízbe. A borsot és a köményt keverjük el az olívaolajban. Egy tálban keverjük össze a bulgurt, a kelbimbót, az aszalt áfonyát, a feldarabolt dióbelet. Locsoljuk meg a fűszeres olajjal, és szórjuk meg a zöldfűszerekkel. Frissen fogyasszuk.
Kímélő megoldás
Hozzávalók (4 adag):
40 dkg zöld ceruzabab
20 dkg koktélparadicsom
20 dkg feta sajt
10 dkg fekete olajbogyó
10 dkg kruton vagy pirított kenyérkockák
2 ek apróra vágott mentalevél
8 ek olívaolaj
2 ek balzsamecet
1 kk frissen őrölt fekete bors
1 kk só
Elkészítés (20 perc): a ceruzababot lobogó, sós vízbe dobjuk, 3 percig főzzük, majd leszűrjük és lehűtjük, hogy ne puhuljon tovább, s a tálalótányérokra adagoljuk. Rászórjuk a koktélparadicsomot, az olajbogyót, a krutont, a tetejére morzsoljuk a fetát, majd meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel. Megborsozzuk, és rászórjuk a vékonyra vágott mentaleveleket, majd frissen tálaljuk.
Desszert
Hozzávalók (8 szelet):
40 dkg gesztenyeliszt
7 ek barnacukor
5 dkg natúr kakaópor
1 ek reszelt narancshéj
1 csomag sütőpor
3 egész tojás
4 dl tej
15 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
1 tk vaníliakivonat
1 tk fenyőmag a tetejére
Elkészítés (60 perc): először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd folyamatos keverés mellett evőkanalanként adjuk hozzá a tejet, aztán az olvasztott vajat, végül a tojást, és sima masszává dolgozzuk össze. Egy 23 centi átmérőjű sütőformát kivajazunk, liszttel kiszórjuk, majd belekanalazzuk a tésztát. A tetejére szórjuk a fenyőmagot, és 160 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük.
A nagymama receptfüzetéből
Hozzávalók (16 szelet):
Tészta
7 egész tojás
15 dkg cukor
11 dkg dió
2 ek liszt
2 ek zsemlemorzsa
Krém
25 dkg cukor
4 tojássárgája
2 dkg+2 ek őrölt kávé
20 dk vaj
2 ek liszt
3 cl kávélikőr
Elkészítés (2 óra): a tojások fehérjét pici sóval kemény habbá verjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, ezt követően a többi alapanyagot, enyhén kevergetve. Kivajazott tortaformába öntjük, és egyenletes tűznél, középhőmérsékleten sütjük kb. 30 percig (szúráspróbáig). A krémhez cukorból és 1 dl kávéból szirupot főzünk, majd besűrítjük a tojássárgájával és a liszttel. Ehhez hozzáadjuk az őrölt kávét, a likőrt, végül belekeverjük a vajat. Ezzel töltjük meg a tortát, és a felületét is bekenjük vele a díszítés előtt. Felezett diószemekkel díszítjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.