Fűtésszerelőből lett milliárdos József

Vagyona 9 milliárd forint, s ezzel Wicha József a 60. legtehetősebb magyar. Olyan ember, aki hiszi, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Imád dolgozni, de kedveli a luxust is.
Vagyona 9 milliárd forint, s ezzel Wicha József a 60. legtehetősebb magyar. Olyan ember, aki hiszi, hogy a kemény munka meghozza gyümölcsét. Imád dolgozni, de kedveli a luxust is.
Tudja, hogy mesébe illő az élete? Volt egyszer egy fűtésszerelő, aki többre vágyott, keményen dolgozott, és elnyerte méltó jutalmát. Ilyen egyszerű lenne?

- Talán igen – mosolyodik el Wicha József, aki ízlésesen, cseppet sem hivalkodó módon berendezett dolgozószobájában fogad. – Mindig is keveselltem a pénzt, amit kerestem. Már az általános iskola végén vállaltam nyári munkát, később pedig 23 évesen, 1986-ban kisiparos lettem. Akkoriban nyolcan voltunk Borsod megyében, akik 2 milliónál nagyobb árbevételt értünk el. Nekem az első évben 4,6 millió, a harmadikban pedig már 50 millió felett sikerült keresnem.

Hogy sikerült a „csoda"?

- Csakis a megrendelő igényei számítottak, nem volt lehetetlen. Ha kellett, éjszaka és hétvégén is dolgoztam.

Olvastam, hogy az első millióját egy ózdi kohó bontásából szerezte.

- Így igaz. A kohó után más bontásokra is mutatkozott igény, de én akkor nem pénzt kértem érte, hanem az anyagot, amit máshol jó pénzért eladtam. Az ötleteken nagyon sok múlott és múlik ma is.



Miért hajtott? Luxusautóért, pazar családi házért?

- Igényes ember vagyok, szeretem a szépet, a jót, de nem ez motivált. Azt akartam, hogy amit kitalálunk – mert ez ugye csapatmunka –, abban a legjobbak legyünk. Tudtam, ha ez sikerül, anyagilag is megtalálom a számításom.

Hogy él ma, amikor már nem számít, mekkora összeg szerepel az árcédulán?

- Hat éve építettem Miskolcon egy szép nagy, ezer négyzetméteres klasszicista jellegű házat egy álomkerttel. Szeretem a szép órákat, a legújabb divat szerint öltözködöm, van egy CL 65 AMG Sport Mercedesem és nagyon szeretek utazni, síelni, kirándulni, lovagolni. Alapvetően mindenem megvan, már nem a pénzért dolgozom. A pénzt nyugtatja az idegrendszert, de tényleg nem boldogít. Boldogságot az elért sikerek adnak. Amikor valamiben te vagy a legjobb. Ilyen volt, amikor nívódíjat kaptunk az általunk épített lakóparkra, vagy a sárvári ötcsillagos wellness szállodánk Magyarország legjobbja lett.

Mit lehet tudni a családjáról?

- Három csodálatos gyermekem van. A legkisebb fiú és 12 éves, a középső lányom 15, a nagy pedig 24 éves.

Nekik minden az ölükbe hullik?

- Szerintem a gyerekeknél ugyanolyan fontos, hogy legyenek céljaik, elvárásaik magukkal szemben. Õket soha nem kellett noszogatnom, hogy küzdjenek, hajtsanak valamiért. A fiam latin standard táncos és világbajnok akar lenni. Jelenleg az országos lista első három párjában vannak. A középső lányom még a nyolcadik befejezése előtt letette az angol nyelvvizsgát, a legnagyobb pedig a jogi egyetemen tanul.

Apropó, tanulás. Soha nem érezte a diploma vagy a nyelvtudás hiányát?

- A felsőfokú végzettséget soha nem kérték számon rajtam, az angol nyelvet pedig kénytelen voltam megtanulni. Elolvasok egy regényt, beszélgetek, de egy szerződést ma még nem tudnék angolul elkészíteni.

Soha nem kapott fenyegetést?

- Voltak már próbálkozások, de nem vagyok félős.

Mi hajtja még?

- Szeretnék tenni azért, hogy olyan országban élhessek, amit sokunk tíz-tizenöt éve elképzelt. El kellene érni, hogy Magyarországon az emberek a törvényeket betartsák. Bajaink egyik gyökere, hogy mindig kibúvókat, kiskapukat keresünk, átlépve a rendet biztosító előírásokat.

Ha most jönne egy gonosz tündér, és holnap felébredve azt látná, hogy minden pénze elúszott, hogyan kezdené újra?

- Mivel az ismeretségeket, a kapcsolatrendszeremet senki nem vehetné el, ahogy az ötleteimet sem, találnék partnert, akivel megvalósíthatnék újra mindent. Nem biztos, hogy ez feltétlenül az építőipar lenne, talán a bio- és a zöldenergia. Sokan azt mondják: a jég hátán is megélek. Biztosan nem törnék össze, talpra állnék.
Hofmeister Zoltán