Aktuális

Francia és belga terrorelhárítók segíthetnek a Teréz körúti robbantó megtalálásában

R. K.

Létrehozva: 2016.09.27.

A detonáció után a robbantó hidegvérrel átlépett két rendőr áldozatán, majd elsétált a helyszínről. Közben Budapestre érkeztek francia és belga nyomozók az ottani terrorellenes egységektől.

Vasárnap késő este feloldották az útlezárást a Teréz körúton. A lakók visszatérhettek az otthonukba, miután a hatóságok befejezték a helyszínelést. Ahogy arról a Bors tegnap beszámolt, a szombat este fél 11-kor bekövetkezett robbanásban két rendőr, a 23 éves A. Szabina és a 27 éves V. László súlyosan megsérült. A nyaki és koponyasérült járőrnőn életmentő műtétet hajtottak végre, altatásban tartják. Társát jelenleg intenzív osztályon kezelik.

A rendőrség tegnap nyilvánosságra hozta az elkövetőről készült fényképeket. A 20–25 év körüli és 170 centi magas ismeretlen férfi világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit és kék farmernadrágot viselt a robbantáskor. A tettesre tízmillió forintos vérdíjat tűztek ki.

A történtekről közzétett videón látszik, hogy milliméter pontossággal, erre a helyszínre tervezhették meg a merényletet. A robbantó fiatal kora ellenére profi volt, a tetthelytől 2-3 méterre várakozott, és biztos volt a dolgában. A felvételeken úgy tűnik, hogy egy társa is volt, aki figyelte a járőröket. A felvételen látszik, hogy amikor odaértek, a lerakott táskában található házi készítésű bombát egy szatyorból aktiválta. Ezután hidegvérrel átsétált a földön fekvő, sérült rendőrökön, majd távozott a Király utca irányába.

A Népszabadság megírta: a rendőrség a szemtanúknál arra is rákérdezett, hogy hallottak-e „Allah Akbar!” kiáltást. A nemzetbiztonsági bizottság tegnapi ülése után azonban kizárta, hogy dzsihadisták robbantottak volna, de ettől függetlenül még nem vetették el a terrorakció lehetőségét. A Bors megtudta, hogy a Fővárosi Fő­ügyészség meghívására Budapestre érkezett két belga nyomozó az ottani terrorellenes egységtől, egy belga vizsgálóbíró és egy belga szövetségi ügyész, valamint a francia ter­rorista­ellenes egység és a francia titkosszolgálat (DGSI) egy-egy munkatársa. Ők a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság Abdeslam Salah és társaival szemben terroristacsoport tevékenységeiben való részvétel, terrorista jellegű ember­ölés miatt folytatott eljárás­ban nyomoznak.

Ismeretes: Ab­deslam Salah a 2015. november 13-i párizsi terrortámadás egyetlen még élő közvetlen résztvevője. Bár a meghívás korábbra tehető, mint a Teréz körúti robbantás, de úgy tudjuk, hogy az egység segíthet a mostani nyomozásban is.

Zsuzsának mázlija volt

Az ötödik emeleten lakó idős hölgynek, Zsuzsának kevésen múlt az élete.

– Három perccel azelőtt jöttem haza, hogy megtörtént a robbanás, a lábaim még mindig remegnek. Egy barátommal beszélgettem lent a kocsiban. Ha két mondattal tovább társalgunk, lehet, már nem élnék. Még a kabátom is rajtam volt, amikor megremegett a ház. Amikor leértem, azt hittem, hogy az állandóan ott bandázó hajléktalanok azok. Aki letette a bombát, szólt nekik, hogy menjenek onnan, mert nem akarta megölni őket, az biztos – mesélte a Borsnak.

Nyomot hagyott a bomba

A Teréz körút 2–4. szám alatt hétfő délelőtt rengetegen bámészkodtak, és a helyszínt biztosító néhány rendőrtől próbáltak meg információhoz jutni. A járdán lehetett közlekedni, a vérfoltok és a krétával körberajzolt repeszhelyek pedig még mindig látszódtak.

Utóbbiakból ottjártunkkor még több mint ötven méterre is találtunk. A kirakatokat farostlemezzel befedték és szalaggal körbekerítették. Erre azért volt szükség, mert még a harmadik emeleten is betörtek az ablakok, amelyeknek a cseréje folyamatosan zajlik. Ráadásul emiatt a szilánkok és a törmelékek is potyognak.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27403_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27413_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160315_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160510_auto_resized.png
metropol.hu

Kiadta a jelszót az Eb-re a Chelsea-hez hívott magyar focista: „Minél tovább ottmaradni!”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155933_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27414_resized.jpg?avcount=1714001716
origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137421_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

A 10 legjobb spárgás recept, amit muszáj kipróbálnod, míg tart a szezon!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meglepő ajándékot kapott Shane Tusup: „Szabályosan lesokkolt”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében