Aktuális

Fordítva varrták vissza az ötéves lábát - direkt

Bors

Létrehozva: 2017.06.27.

Jonty Oddy rendkívül mozgékony 4 éves volt, amikor elkezdett sántítani. Miután apjának elkezdett panaszkodni, Wayne Oddy észrevette, hogy enyhén meg is duzzadt a gyerek lába. A kutatóorvos apa és a gyógyszerész anya azonnal elvitte a kicsit az egyik ausztrál klinika baleseti osztályára, ahol megröngtegenezték a gyerek lábát - írja a Mirror.

Itt derült ki, hogy egy tumor van a térdében, amely a combcsontja feléig elér. Egy héttel később biopsziát végeztek, így hamar kiderült, rákos daganattal állnak szemben. Az oszteokondróma általában a 10-20 éveseknél jelentkezik, és leggyakrabban a csontos csövek végénél helyezkedik el. Mikor megkapták a szülők a diagnózist, darabokra hulltak. A fiuk ezt követően egy három hónapos kemoterápiás kezelésen vett részt, hogy a daganat olyan kicsire össze tudjon zsugorodni, hogy műthető legyen. Ez azt jelentette, hogy gyakorlatilag a 90%-ának el kellett tűnnie. 

Szerencsére 92%-kal lett kisebb, így műthetővé vált. Mire kés alá került, már nem volt se haja, se körme, amit nehezen viselt a kisfiú. A szülőkkel ezután közölték, két opciójuk van: vagy teljes amputációt kérnek, vagy rotációs plasztikát, amely során szintén eltávolítják a végtag egy részét, de a fennmaradót elforgatva visszavarrják, így a boka gyakorlatilag térdként tud funkcionálni, amely a protézis viselését nagyban megkönnyíti.

Oddyék az utóbbi mellett döntöttek, így egy amputált Ken baba segítségével magyarázták el a gyereknek, hogy hogyan fog kinézni a műtét után. A bizarrnak tűnő kinézet hál égnek nem váltott ki a gyerekből ellenkezést.

Wayne Oddy és neje úgy véli, jól döntöttek, mert meglepően jól működik így is a gyerek lába. Teherbíró és még fantomfájással sem kell megküzdeni. A kisfiút 2011 novemberében, egy héttel a születésnapja után műtötték meg, és azóta boldogan él a csonkolt végtagjával. Szerencsére nem volt komplikáció, hamar hazamehetett a kórházból, és némi fájdalomcsillapító szedése mellett pár hét alatt teljesen helyreállt az élete. Az ausztrál állam minden évben fizeti a gyerek protézisét, és ami a legfontosabb, Jonty 6 éve tünetmentes. 

A fiút már cseppet sem zavarja a dolog, amint hazaér egyből leveszi a protézisét. 

Mi az a rotációs plasztika?

Az alsó végtag csonkoló műtéteinél igen lényeges, hogy térd alatti vagy térd fölötti amputációról van-e szó, mivel a működő térdízület megtartása óriási előnyt jelent. Térd fölötti amputáció esetén is több megoldás van a minél magasabb szintű funkcionalitás biztosítására. Az egyik, az '50-es években Van Nes kanadai sebészprofesszor által kifejlesztett eljárás a rotációs plasztika. Ez abban az esetben alkalmazható, ha a daganat a térd környékét érinti, de az alsó lábszár nagyrészt ép. A technika lényege az, hogy a daganatos terület eltávolítása után az alsó lábszárat a lábfejjel együtt 180 fokkal hátrafele elforgatják, és a comb csonkjához rögzítik úgy, hogy az immár ellenkező irányba hajló boka a hajdani térdízület magasságába kerüljön.

A műtét végeredménye látványra bizarr, ám a térdként funkcionáló boka és a hajlítható lábfejhez illesztett műlábszár sokkal nagyobb mozgásképességet biztosít, mintha a rövid combcsonktól lefelé a teljes lábat protézissel kellene pótolni. Minden furcsasága ellenére az operáltak igen jól elfogadják ezt a megoldást, és bizalommal használják átszabott végtagjukat. Az esztétikai eredményt tekintve konvencionálisabb, ám alacsonyabb funkcionalitást biztosító technika az ún. "tibia turn-up", vagyis a "felfele fordított lábszárcsont". Ennek lényege, hogy a térdkörnyéki tumor eltávolítása után megmaradt lábszárcsont-részt felfele fordítva a combcsont csonkjához rögzítik, és az izmokat hozzávarrják. Így a térdet és a lábszárat pótló protézis jóval hosszabb és erősebb végtagcsonkon támaszkodhat.

Forrás: daganatok.hu

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140395_auto_resized.jpg
origo.hu

Megszületett az ítélet, egy vagyont kell fizetni Cristiano Ronaldónak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27196_resized.jpg?avcount=1713485410
origo.hu

Spontán öngyulladás: minden magyarázat nélkül gyulladt fel több ember

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138652_auto_resized.png
metropol.hu

Szégyen: Karácsony Gergely az első főpolgármester, aki azzal kampányol, hogy végre takaríttat...

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17139025_auto_resized.jpg
ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17127882_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A Hertha már tárgyal Dárdai Pál utódjával, a berlini szurkolók kiakadtak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27195_resized.jpg?avcount=1713485410
origo.hu

Elképesztő dolgok történtek a római bordélyházakban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142073_auto_resized.jpg
travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713485410
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713485410
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17122754_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Megkért, hogy ne hagyjam őt elkallódni" - Hajas László is elismerte az apró nógrádi faluban élő fodrász fiú tehetségét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JIJelZCZnGCtu6W-rcfNnVOo_DQavFwenPnAqUoGoHU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5MmFmZDE3ZjY1NDQ5YzFhYWNlOGY4NDc5ZGZkNDlm.jpg
Dráma

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze