Földig hajolt Ádám előtt a dalai láma

Találkozott a dalai lámával, Hugh Grant szemüvegében pózolt, és bejárta Tibetet Miklós Ádám. A 27 éves filmrendező most a tibeti gyógyítókról készített filmet.
Találkozott a dalai lámával, Hugh Grant szemüvegében pózolt, és bejárta Tibetet Miklós Ádám. A 27 éves filmrendező most a tibeti gyógyítókról készített filmet.

Az írásban látta a jövőjét, de a filmezésben találta meg magát Miklós Ádám. Kalandos élete már a középiskolában elkezdődött: cserediákként Ausztriában tanult, de kint ragadt, végül ott is érettségizett, aztán Írországban kereste boldogulását.

– Dolgoztam pincérként, call centerben telefonosként, voltam recepciós, bébiszitter, takarírottam ötcsillagos hotelben, hogy fizetni tudjam a tanulmányaimat. De a szüleimnek köszönhetek mindent, mindig támogattak, a pénzügyileg legnehezebb időszakban is – meséli a 27 éves fiatal. Ezalatt sok híresség közelébe került, a szállodában Hugh Grant szobáját takarította. – Egyszer, amikor nem volt bent, nem tudtam megállni, hogy ne próbáljam fel a szemüvegét. Szerencsére nem jött be a szobába, amíg rajtam volt – nevet visszaemlékezve.

Hamarosan saját dokumentumfilmen kezdett dolgozni. Egy Nepálból hazatérő diák élményeinek megismerése lendítette előre. – Úgy érezte, ebből lehetne egy diákfilmet forgatni. 2012-ben neki is vágtunk, és ebből lett a Dolma lányai című film, amely buddhista szerzetesnők életét mutatja be. A tibeti kultú­ra megismerése életre szóló élményt jelentett – mondja a fiatalember.

Ekkoriban hozta össze jó sorsa a dalai lámával is, amikor Skóciában járt. – Elértem a személyes asszisztensét, és hihetetlen, de sikerült meggyőzni, másnapra kaptunk őszentségétől húsz percet. Elmeséltem a filmünket, és javaslatokat is tett, hova érdemes még mennünk forgatni. Nagyon szerény volt – így Ádám. Beszélgetésük végén a láma az ajtóból visszafordulva földig hajolt, és úgy köszönte meg a találkozást.

Miklós Ádám most a tibeti gyógyítókról készített filmet: két producertársával két hónapot Dél-Indiában, egyet Észak-Indiá­ban töltött. A Menla hagyatéka című filmben szereplő dr. Dorjee-hez súlyos rákbetegek fordulnak, reményvesztett emberek is, akik túl vannak a kemote­rápián. Különleges tibeti gyógynövényeket kapnak, amelyek a pácienseknél sokszor a nyuga­ti gyógymódokkal együtt ha­tásosak.

– A doktor neve összeforrott a tibeti gyógyászat és rákkezelés kapcsolatával. A gyógyszereket pedig szándékosan alacsony, elérhető áron tartják, hogy mindenki hozzáférhessen, a szegények is. Egy negyvenféle gyógynövényt ötvöző tibeti szérumhoz így, ha háromszáz rúpiába kerül, 14 ezer forintért hozzá lehet jutni.

Ádám filmjét csütörtök óta országszerte játsszák a hazai mozik.