"Fideszrock? Inkább Orbán-metál" – megszólalt a brüsszelező rockbanda

Két nap alatt söpört végig az interneten a KerecseN együttes "Vajon mit szól ehhez Brüsszel???" című dala, ami témája miatt hamar megkapta a beszédes fideszrock jelzőt. A magyar virtusból ízelítőt adó szerzemény gúnyos, de határozott vonalakkal igyekszik megrajzolni a különbséget a magyar mentalitás és a brüsszeli elvárások között ("az uborkám görbe, a disznóm kövér"), de beszólásból is akad bőven ("nézem a híradót, nagyon kemény, kioktat, fenyeget a sok frusztrált gyökér") és persze a migránshelyzet kapcsán is elmondják véleményüket.

– Gondoltuk, hogy néhány embert megtalál a dal, de őszintén szólva ekkora fogadtatásra nem számítottunk. Elég megosztó az emberek véleménye. Fideszrock? Az Orbán-metál jobban hangzott volna, de hát ez van – viccelődik a Borsnak az együttes egyik alapítója, Varga Zsolt. Ahogy a 444.hu kitette a dalukat, azonnal elszabadultak az indulatok, ezért a hozzászólási lehetőséget inkább blokkolták a YouTube-on.

– A kritikával nincs gond, de az ordenáré arc és név nélküli gyalázkodást más portálon sem tűrik meg. Lassan, ha az indulatok majd lecsillapodnak, újra lehet kommentelni. Folyamatosan jönnek az üzenetek mailben és a Facebookon is. Valamit elég jól eltaláltunk. Két nap alatt közel 37ezres nézettség nem olyan rossz egy magunkfajta zenekar esetében – magyarázza a zenész.

A dal alapötletét a Lovasíjász című film egyik jelenete adta, amiben a címszereplő, Kassai Lajos teszi fel az ominózus kérdést, hogy "mit szól ehhez Brüsszel".

A 2004-ben alapított zenekar, mint az énekes leszögezi, sosem politizált, sosem álltak be egyetlen párt mögé sem. – A dal sem erről szól. Az európai bürokrácia dilettantizmusa és arroganciája elé próbáltunk görbe tükröt tartani. Épeszű ember nem gondolhatja, hogy például a migránsválság kezelése rendben van. De azt hiszem, ezzel nem mondok újat – jegyzi meg, hozzátéve, a fanyalgóknak nem üzennek semmit, azt már megtették a dallal.