Aktuális

Fertőzésekkel büntet a sokáig hordott pizsama

Huszti Zoltán, Balajti Péter

Létrehozva: 2017.07.21.

Hihetetlen: életünk során átlagosan huszonhat esztendőt töltünk ágyban, mégsem ügyelünk az ottani tisztaságra. A németországi Bild szerint nemcsak a pizsama, de a matrac, az ágynemű, a párna, illetve a gyerek alvóállata is különleges figyelmet igényel.

Gyakran váltsunk hálóruhát!
Egyetlen éjszaka alatt átlagosan fél liter vizet izzadunk ki, melynek meghatározó részét szívja fel az alvóruha, ami, ha túl hosszú ideig viseljük, húgyhólyag-, illetve bőrfertőzéseket okozhat – tartják a szakértők. Éppen ezért hetente legalább kétszer váltsunk pizsamát, a levetett ruhadarabot pedig hatvan fokon mossuk ki.

A lepedőknek és huzatoknak tíz nap elegendő ahhoz, hogy megteljenek izzadsággal és elhalt hámsejtekkel, úgyhogy legalább minden második héten ajánlott megkínálni azokat egy hatvanfokos mosóprogrammal. Ha matracvédő gumis lepedőt használunk, az jórészt megmentheti a matracot az verejtékünktől. Havonta azért mossuk ki hatvan fokon!

Ne spóroljunk a matracon!

A hagyományos fekhelybetéteket érdemes hétévente lecserélni. Nem csak az atkák vagy az esetleges kopás miatt, de leginkább azért, mert ennyi idő alatt elveszíti a matrac a legfontosabb funkcióját: a gerincoszlop megfelelő alátámasztását.

Pénz helyett gomba a párnában

Éjszakáról éjszakára haj- és szőrszálak, s némi verejték tölti meg a párnákat, kiváló közeget biztosítva a baktériumoknak és gombáknak. Fontos tehát, hogy háromhavonta egy finom, hatvanfokos mosással alaposan megtisztítsuk azokat. Ám ezzel együtt sem árt felkészülni arra, hogy az alvópárnákat három­évente lecseréljük!

Mentsük meg az alvóállatot!

Kisgyerekes családoknál nagy kincs a kicsi alváshoz elengedhetetlen plüsstársa. Ám ezek az aranyos figurák is az atkák melegágyai lehetnek. Érdemes a játék alvótársat előbb egy nejlonba, majd két napra a mélyhűtőbe pakolni, a fagypont alatti hőmérséklet ugyanis végez az apró veszélyforrásokkal. Hűtés után jöhet a hatvanfokos mosás, majd a friss levegőn történő szárítás. A rutinos szülők tudják, alvóállatból érdemes többet is vásárolni a gyerek tudta nélkül, hogy legyen pótlás, ha elveszne vagy mosásba kerülne.

Öljön atkát UV-sugárzással!

Akár másfél millió atka is képes megtelepedni a matracokban, belélegzett ürülékük pedig allergiás reakciókat válthat ki. Sokan a porszívózásra esküsznek, ám létezik hatékonyabb módszer. Nyáron tegyük ki egy napsütéses hétvégére szellőzni a matracot. Huszonnégy órányi UV-sugárzás ugyanis végez az élősködőkkel.

Ésszel szellőztessünk!

Miután reggel kikeltünk az ágyból, a fekhely még meleg, párás. Fordítsuk meg a takarót, és legalább tíz percig szellőztessünk!

Kaló Dorka: – Ágyneműt másfél hetenként, hálóruhát négy-öt naponta cserélek. Gyerekkoromtól ezt láttam otthon a szüleimtől, Így nőttem fel, ezt szoktam meg, és ez szerintem így higiénikus.
Török Gergely: – Egy kisnadrágot szoktam felvenni éjszakára, és azt két-három naponta váltom. Ám ha nagyon megizzadok, akkor akár naponta is cserélem. Az ágyneműt kéthetente húzzuk újra. Általában a párom csinálja, én ritkábban, mert mire eszembe jut, ő már megoldotta.
Sápi Márta: – Tiszta hálóruhára általában háromnaponta váltok, az ágyneműt pedig többnyire kéthetente cserélem le tisztára, de ez egy két-napot csúszhat előre vagy hátra is. A szüleim is így csinálták.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17134808_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagy a baj: Oroszország és Izrael a háborúról tárgyal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17124005_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

9 házi lagzis sütemény, amivel rengeteget spórolhatsz a frigy költségein

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135570_auto_resized.jpg
vg.hu

Belefojtották a szót Orbán Viktorba Brüsszelben: tele vannak a belga lapok a botránnyal – de fordulat jöhet az ügyben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132777_auto_resized.jpg
ripost.hu

A mai napig zavarba jön tőle: ezt a szerepét bánta meg a legjobban Sandra Bullock

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133074_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Van egy sokkal találóbb kifejezés erre a mocskos, alávaló, szemét gazemberre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27129_resized.jpg?avcount=1713296113
origo.hu

Felismerhetetlen lett a Született feleségek egyik legszexibb színésznője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133912_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ezt a 9 különleges, idén nyíló múzeumot látnod kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17130831_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagyon aggódnak a rajongók Zimány Linda miatt - most szúrták ki a testén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132168_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ez mindent megváltoztat, súlyos döntést hozott Katalin és Vilmos

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17132320_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb sztárpár talált egymásra, mindenki őket nézte a verseny alatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17133644_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kiszivárgott! Ők lehetnek a Nyerő Páros új évadának szereplői

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/FtBFJc8Dms7mbbCoDWlvvoqmcWMj_63I81iJBWhHEUE/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2I2NzM1YWFhNmFiZTQ3MjI4ZWUzNDM3N2U1YWRhOWEw.jpg
Tragédia

"Csendre és nyugalomra van szükségünk" - Szívszaggató posztban búcsúzott családja a ráckeresztúri repülőbaleset pilótájától

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/vBuKAJglqrtYE5JKhUXNdqvy-IDY6mGzEVuRlQ-w1SM/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzBkZWExOTUyZTM4NTQ0YmM5YThhMzIzYmM2MDk3MjAy.jpg
Botrány

Magyar Péter tüntetését a guruló dollárbotrány egyik cége szervezte