Ferenc József kedvenc sörét újrafőzték

Az Osztrák-Magyar Monarchia császára Ferenc József sosem mulasztotta el, hogy ebédje mellé megigyon egy korsó sört. Ennek emlékére újrafőzték a sörét Békésszentandráson.
Az Osztrák-Magyar Monarchia császára Ferenc József sosem mulasztotta el, hogy ebédje mellé megigyon egy korsó sört. Ennek emlékére újrafőzték a sörét Békésszentandráson.

Igazi ritkasággal állt elő a Szent András Sörfőzde. Olyan kézműves italt alkottak, amitől Ferenc József is elégedetten pödörte volna a bajszát. A monarchista sör alapanyagai az Osztrák-Magyar Monarchia területéről származnak: bécsi, pilseni maláta, cseh és szlovén komló, és persze magas alkoholtartalom. Éppen olyan lett, mint amilyen az osztrák uralkodó kedvence volt.

Ferenc József napirendjéből nem hiányozhatott a sör. Hajnalban kelt, végigdolgozta a délelőttöt, délben pedig mindig szakított időt egy korsó sörre és tormás virslire. A legenda szerint a császárt felesége, Erzsébet ismertette meg a sörrel, Sissi volt az, aki bevezette a bajor sört a bécsi udvarba.

© Fotó: gaultmillau.hu

Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia munkatársa hozzátette: a sör több uralkodó életében nagy szerepet játszott a „boldog békeidőkben”. Ferenc Ferdinánd annyira szerette az italt, hogy saját sörgyára volt.

– Chotek Zsófiával kötött házasságát a bécsi udvar nem nézte jó szemmel, ezért Csehországba költöztek. Így ismerte meg a benešovi sörgyárat, amit megvett, így ő maga gyártotta a sört. A hű szerelem jutalma egy saját sörgyár volt – mondta a Borsnak az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének munkatársa.

Érdekesség még, hogy a gyár vörös söre azért viseli a Hét Golyó nevet, mert Ferenc Ferdinánd trónörökösre és feleségére a történet szerint ennyi lövést adott le a szarajevói merénylet során Gavrilo Princip.

II. Erzsébet a gintonikra esküszik

Kádár János a citromos, rumos teát kedvelte, leginkább vadászatain itta ezt a forró italt. Ultizás közben pedig fröccsöt ivott. Vlagyimir Iljics Lenin nem tartozott az alkoholkedvelők közé. A vodkát utálta, de olykor legurított egy világos sört vagy egy pohár száraz fehér bort. Sztálin szülőhazája, Grúzia borait szerette, a vodkát nem. Vendégeivel viszont konyakkal koccintott. A legenda szerint a célja, hogy így oldja a nyelvüket. Az uralkodók közül II. Erzsébet gintonikozásai legendásak. A brit királynő mindennap tizenegykor felhajt egyet.