Féltette a csodaszert: engedély nélkül kezelte betegeit István

Egy budapesti és egy miskolci rendelőben folytak az illegális orvos-beteg találkozók. A csodaszert, amit a doki a betegeinek adott, semmilyen hivatalos szerv nem látta, és így persze engedély se volt rá.
Egy budapesti és egy miskolci rendelőben folytak az illegális orvos-beteg találkozók. A csodaszert, amit a doki a betegeinek adott, semmilyen hivatalos szerv nem látta, és így persze engedély se volt rá.

Egy biológus, két orvos és egy ápoló állt a bíróság elé: a csoport egy budapesti, VIII. kerületi orvosi rendelőben illetve egy miskolci magánorvosi rendelőben fogadta az érelmeszesedéses betegeket, akiket egy különleges "antigénnel" kezeltek. A probléma csupán annyi volt: sem nekik nem volt engedélyük a kezelésre, sem az általuk kikísérletezett (gyógyszernek minősülő) csodaszert nem látta soha semmilyen hivatalos szerv. Csupán a pesti rendelőben közel félszáz, illegális kezelésnek kitett páciens fordulhatott meg.

Fővárosi Főügyészség 2014. július 25-én emelt vádat az elsőrendű vádlott H. István, valamint bűntársai, T-né J. Ilona másodrendű, M. Györgyné harmadrendű és C. Lívia negyedrendű vádlott ellen emberen végezhető kutatás szabályainak megszegése miatt. István a bíróságon elmondta, direkt nem engedélyeztették az "antigént" - mivel rettegtek attól, hogy valaki ellopja az eredményeiket.

A bíróság pénteken bűnösnek mondta ki mind a négy vádlottat. H. Istvánt egy év, három év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, és hatmillió forintos vagyonelkobzást is elrendelt, a másodrendű vádlott tíz hónapot, a többiek pedig egy év felfüggesztettet kaptak első fokon - olvasható a törvényszék MTI-hez eljuttatott közleményében.

A történet pikantériája, hogy a bíróságnak nem volt tisztje vizsgálni a titkos gyógyszer hatását, amit Istvánék alkalmaztak - csupán annak engedélyeztetésével foglalkoztak. Így valójában nem lehet tudni, valóban gyógyított-e a csoport, vagy pedig az emberi egészségre káros szerrel tömték a hozzájuk érkezőket. Pedig ez sem lenne egy elhanyagolható szempont az ügyben...

Egy biztos: Istvánék aligha fogják a börtönt kockáztatni, hogy újra antigén-kezeléssel várják a betegeket.