Aktuális

Feltártuk a magyar atombunker titkát

O. Zs.

Létrehozva: 2018.11.25.

Egy napon át kommandóztunk a kunmadarasi szellemváros titokzatos bunkerei között egy bomba­sztori miatt. Mármint atombomba…

Gyakorlatilag 27 éve ért véget a szovjet megszállás Magyarországon, miután a hazánkban ideiglenesen szolgálatot teljesítő Déli Hadseregcsoport egységeinek valamennyi tisztje és sorkatonája visszatért a Szovjetunióba. Ekkor hullott le minden lepel a 47 év elnyomás hadititkairól. A magyar kormánynak a kivonulásig ugyanis semmilyen pontos adata nem volt a nálunk szolgáló szovjet hadsereg katonai és polgári létszámáról, sem az itt raktározott hadieszközök pontos darabszámáról.

Addig tudomásunk sem volt arról, hogy a megszálló csapatok atomfegyvereket is tároltak hazánk területén. Ám azóta sem készült átfogó kutatás, pontosan hol és milyen tevékenységeket hajtottak végre a nálunk spájzolt atommunícióval. A szovjet csapatok úgynevezett taktikai atomfegyvereket, vagyis kisebb hatóerejű bombákat tároltak itt. A célba juttató eszköz pedig mobil indítóállásról kilőhető ballisztikus rakéta volt, illetve repülőgép, amelyre légi bomba formájában szerelték fel.

Atombiztos tároló

A  kunmadarasi szovjet vadászbombázó alakulat 1962-ben kapta meg a Szu-7 B típusú gépét, amelynek feladatkörei között megtalálható volt a nukleáris csapásmérés is. A nukleáris légibombák megjelenése az 1960-as évek közepére tehető Magyarországon. A Magyar Néphadsereg állományában csak atomképességű tüzérségi hordozórakéták és indítóállványok voltak. Az atomfejeket háború esetén úgynevezett találkozási pontokon adták volna át a szovjetek. A kunmadarasi bázis közel 800 hektáros területével és két elit szovjet repülőezreddel az ország legnagyobb kiterjedésű repülőtere, amit méreténél fogva már az ötvenes évek óta kiemelt célpontként tartott számon a NATO. A kiképző és egyéb feladatokat ellátó repülőgépekkel együtt csaknem hetven katonai gépet rejtettek a hatalmas, vasbeton hangárok.

Az atombombák tárolására szolgáló raktár nem a föld alatt fekszik, hanem a földet hordták rá a bombabiztos, elképesztően masszív vasbeton szerkezetre. Mindezt a hatvanas évek első felében építették. Ennek megfelelően ötszörös kerítés vette körül, a külsőbe még áramot is vezettek. A két belső kerítés között kutyás őrök vigyáztak az atomtöltetekre. Négy atombiztos ajtón keresztül közelíthető meg a föld alatti bombatároló terem, amely oxigénfejlesztővel is rendelkezett. Hatalmas terheket emeltek, daru segítette a mozgatást, a külső állványzat nagy részét azonban fémgyűjtők már elhordták.

Titoktartás örökre

Az itt szolgálatot teljesítőket csak némákként emlegették. Mindenki tudta, mit csinálnak, de soha nem beszéltek semmiről. A titoktartási fogadalmuk nem adott évekre, hanem életük végéig szólt. Az őrszemélyzetet adó sorkatonák ide már soha nem jutottak be. Hazánkban két típusú ilyen raktárt használtak. Kiskunlacházán, Tabon és Császáron a Gránit nevű változat volt megtalálható, Kunmadarason pedig a Bazalt 641-es típus. A kunmadarasi szovjet bázis az őrzött repülőtérrel, saját kórházzal, tűzoltósággal, iskolával, hatalmas sportcsarnokkal, uszodával és színházzal, mozival kora menő lakóparkjának számított.

A romok közt sétálva hátborzongató és felemelő érzés keríti egyszerre hatalmába az embert, ahogy lelki szemeivel látja maga előtt a 3000 fős kisváros szellemépületeit élettel megtelni. Például hogy az iskola udvarán orosz nyelven nyüzsgő kölykök rúgják a bőrt, az uszoda szabadtéri nagy medencéjébe nekifutásból a vízbe csapódva versenyeznek a nagyfiúk, miközben a tőlük két méterre lefektetett vasúti sínen húzza be egy mozdony a vasmadarak napi etetésére szánt kerozinnal teli tartályvagonokat. A falubeliek bármikor szívesen nosztalgiáznak arról, amikor még a falu szolgálta ki a bázist zöldséggel, gyümölccsel, virágzott a csencselés. A szovjetek előszeretettel költötték a pénzüket a madarasi piacon. Békében, sajátos szimbiózisában éltek együtt a helyiekkel.

Szabadrablás

Miután a laktanyát átvette az állam, azonnal megkezdődött a pusztulás. Hónapokon át ment a szabadrablás, boldog-boldogtalan vitt mindent, amit ért. A helybéli szemtanúk szerint egyáltalán nem igaz, hogy a hazahívott oroszok vittek magukkal mindent, ami mozdítható. Mintha csak nyaralni indultak volna, néhány bőrönddel tértek vissza hazájukba. Amit meghagytak a tolvajok, azt pedig a természet szépen visszafoglalta az elmúlt évtizedek alatt. A terület csak néhány éve került jó kezekbe. Bár most már szinte menthetetlen az eredeti infrastruktúra. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188756_auto_resized.jpg
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27795_resized.jpg?avcount=1714943111
mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176007_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Nagy lagzira készül a Házasság első látásra párja!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191405_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Mentőhelikopter szállította kórházba a soproni cirkuszi balesetben súlyosan megsérült férfit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162121_auto_resized.jpg
ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17190974_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Debrecenben tüntet anyák napján Magyar Péter – övcsatos plakátokkal várják a helyiek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27801_resized.jpg?avcount=1714943111
origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187437_auto_resized.jpg
astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 4-10.: a szerdai újholdnál megtalálhatjuk a közös nevezőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182705_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megalázták Harry herceget: erre is nemet mondtak neki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182918_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Szeretlek téged minden apró részletedben" - megható sorokkal és szerelmes fotókkal üzent férjének Vasvári Vivien

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191604_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ha ezt a három kérdést megválaszolod, jobban vág az eszed, mint az átlagnak!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188098_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a HÉV sem jár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/N9lx2vCikai934LrxR3GGgua0S87GG1y4tUDCvEMmD0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q5OTlmN2NmMDNkNDQ3OTViMTM5MTVkZjY0NTAzNmQx.jpg
Heti Top

Bőnyi gyerekkéselés, motoros tragédia Komlónál, rejtélyes inárcsi eltűnés: ezek érdekelték leginkább olvasóinkat

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/rooe3-ruBa4zvbF5p4UgeO1lbLFWCqRx6wLe3eCUUQA/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VkMDY0NDIwZDZhOTQzYjE5NzI0MzEwZGQxMmFmNjQy.jpg
Anyák napja

„Szívünkben tovább élnek a hazatért angyalok” – együtt emlékeztek meg elhunyt gyermekeikről a gyászoló anyák