Feleségének impotenciát hazudott, közben rendszeresen megerőszakolta lányait László

Húsz év házasság után kellett rádöbbennie az asszonynak, hogy férje nem az, akinek mutatja magát. M. László évek óta hanyagolta feleségét, helyette két lányát használta fel szexuális vágyai kielégítésére.
Húsz év házasság után kellett rádöbbennie az asszonynak, hogy férje nem az, akinek mutatja magát. M. László évek óta hanyagolta feleségét, helyette két lányát használta fel szexuális vágyai kielégítésére.

Jól szituált, első ránézésre teljesen átlagos, rendezett család volt M. Lászlóéké. A férfi húsz éve vette el feleségét, akitől két szép lánya született, 1995-ben Brigitta, négy évvel később Lili. A férfi autóvillamossági szakember, ő tartotta el a famíliát, szigorúan irányított, a feleségét nem engedte dolgozni, a lányok zsebpénzét is ő osztotta be. A lányok barátaikkal nemigen találkozhattak, mobiltelefonjukat rendszeresen ellenőrizte. Aztán 2014-ben rendőrök vitték el a családfőt.

Remegve könyörgött

A férfi szerdán tizenkettedik életévét be nem töltött hozzátartozója sérelmére elkövetett szexuális erőszak miatt állt bíróság elé. A vád szerint Brigittát 2003-tól, Lilit 2007-től kezdve rendszeresen megrontotta, a nagyobbik lány végül osztálytársainak, tanárainak beszélt a történtekről, így buktatva le apját. M. László szerdán remegve lépett Surdy Miklós bíró elé, és könyörgött neki, hogy a sajtót zárja ki a tárgyalásról.

Nem heverik ki a traumát

– Bíró úr, tudja, mivel jár ez nekem a börtönben? Ez nekem nagyon veszélyes – kér­­­lelte a férfi a tanácselnököt, akit azonban nem hatottak meg e szavak. Közben M. László lányai édesanyjuk kezét szorongatva ültek a hátsó padsorok egyikében.

A bíróság meghallgatta a lányokat vizsgáló pszichológus szakértőt. Szalainé Nagy Márta szerint a szexuális cselekmények megtörténtek, a lányok életszerűen, külső ráhatás nélkül beszéltek a velük történt gyalázatról. Szalainé szerint mindkét gyereket szexuális trauma érte, és feltétlenül szükségük van szakember segítségére.

© © Bors / Fejér Bálint

Húsz év után döbbent rá

A tárgyalás után a lányok édesanyja kizárólag a Borsnak beszélt a család megpróbáltatásairól:

– Húsz év házasság után döbbentem rá, hogy a férjem nem az, mint akinek mutatta magát. Amikor a dolgai kiderültek, sokkot kaptam. Három hónapig nem tudtam eldönteni, kinek higgyek, vajon ki hazudik. Utólag persze minden világos, a lányok semmit sem találtak ki, sajnos minden megtörtént velük, amiről beszámoltak. Már régóta nem létezett házas­életünk, a férjem azt mondta nekem, hogy impotenssé vált. Most már tudom, hogy persze nem erről volt szó. Hogy milyen büntetést kívánok neki? Olyanra nincs lehetőség a magyar jog szerint.

Hova forduljon?

Magyarországon a családon belüli erőszakról nem szoktak beszélni, pedig háromnaponta valaki emiatt életét veszti. A gyermekáldozatok száma pedig eléri a havi egyet. Ha ön úgy véli, szomszédjában vagy távolabbi rokonságánál erről lehet szó, azonnal értesítse a rendőrséget! Amennyiben kiskorú is érintett, a Gyermekjóléti Szolgálatot is lehet keresni. A szolgálat akkor is kivizsgálja az ügyet, ha névtelen bejelentést kap. A szakemberek azt javasolják, ha a rendőrséget nem akarja értesíteni a szemtanú, forduljon bizalommal a Telefontanú Programhoz, ahol anonim tehet bejelentést: 06-80/555-111.