Felélesztik a tamagocsit

Az ezredforduló óta eltelt 17 esztendőben volt már retrója a hatvanas, a hetvenes, illetve a nyolcvanas éveknek is. És most – úgy fest – itt a kilencvenes éveké. Ennek bizonysága a tamagocsi visszatérése.

Pillanatkép a kilencvenes évek végi Magyarországról. Karácsonyi slágerajándék is volt a japán kütyü © MTI

Ha valaki már nem emlékezne rá, vagy még nem élt volna akkor: a tamagocsi egy életszimulátor-játék volt, japán találmány. Egy pici, elemmel működő kütyü, amiben beüzemelésekor megszületett egy általunk választott kis virtuális állat, például egy dínó vagy cica. Rendszeresen etetni kellett, játszani vele – persze a gombok nyomogatásával –, hogy ne unatkozzon. Ha egy tamagocsit nagyon elhanyagolt a gazdája, végső soron elpusztult, mint az igazi állatok. Nagyon menő volt Magyarországon is, főleg a gyerekek körében, s volt karácsony, amikor abszolút slágerajándék lett. Dunaszekcsőn egy élelmes vállalkozó még tamagocsitemetőt is nyitott az elhunytaknak. Amerikában most újra piacra dobják a kilencvenes évek sikerjátékát. Az interneten 15 dollárért vagyis négyezer forintért lehet megrendelni. Az új készülék azonban – érdekes módon – nyolcvan százalékkal kisebb, mint az eredeti, és a képernyő méretét is hatvan százalékkal csökkentették.

Mi pedig a hír örömére összeszedtünk még néhány emblematikus játékot a 20. század utolsó évtizedéből.

TeveClub

Magyar találmány a számítógépen örökbe fogadható teve. Az őrület 1997-ben indult, és már internet kellett hozzá. A játék weboldalán egypúpú tevéket lehet nevelni, amiket elnevezhetünk, s megadhatjuk a nemüket és színüket is (sötét- vagy világosbarna). Hiszik vagy sem, a mai napig működik a club.

Furby

A gondozandó plüssállat nem volt olcsó a maga idejében, de ez nem befolyásolta a népszerűségét. Tulajdonképpen olyan volt, mint a tamagocsi, csak kapott rendes, cuki külsőt, hogy lehessen ölelgetni, simogatni. Őt is etetni kellett, illetve játszani vele. És a furby beszélt is a gazdájához – igaz, angolul.

Gameboy

A Nintendo által gyártott elemes kis kézi videojáték volt, a nyolcvanas évek kvarcjátékainak utóda. Annyival volt azoknál modernebb, hogy nem csak egy játékot tudott: egy készülékhez többet is lehetett venni. Az egyik legnépszerűbb a Pokémon volt, hiszen akkor futott nagy sikerrel a mesesorozat, de a klasszikus Super Mariót és a PacMant is sokan tolták rajta.

Tetrisz

Külsőre a Gameboyhoz hasonlított, de csak tetriszezni lehetett rajta. A tetrisz roppant kedvelt és függőséget okozó játék volt, a kilencvenes években a munkahelyeken megjelenő asztali számítógépeken (amiken 3.1 Windows, majd Win95 és Win98 futott) magyar munkavállalók ezreit szippantotta be – a pasziánsz mellett. Ma már inkább okostelefonon játsszák a népek.