Felborult autó, lezárt utak - megjött a havazás

Ha szereti a havat, most aztán kapni fog belőle hétfőn, kedden is. Az autósoknak viszont nincsenek könnyű perceik. Cikkünk folyamatosan frissül.
Ha szereti a havat, most aztán kapni fog belőle hétfőn, kedden is. Az autósoknak viszont nincsenek könnyű perceik. Cikkünk folyamatosan frissül.

Hétfőn többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, és többfelé várható havazás. Éjszaka délnyugat felől felszakadozik a felhőzet, és egyre inkább csak keleten lesz szórványosan havazás.

Kedden kezdetben változóan felhős lesz az ég, majd délután délnyugat felől ismét megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és főként a Dunántúlon alakul ki csapadék; északon havazás, délen fagyott eső, ónos eső várható. A most még élénk, néhol erős délkeleti, keleti szél mérséklődik, éjszaka és kedden többnyire mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -12 fok között valószínű, de a derült, havas helyeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 0 és -5 fok között alakul.

Felborult autó, lezárt utak - megjött a havazás
© Fotók: MTI

13:10 Útlezárások Zala megyében

Havazás nehezíti a közeledést Zala megyében. Egy felborult személyautó miatt Szentgyörgyvár közelében lezárták a 76-os utat, Keszthelynél pedig tehergépkocsi borult fel, ezért csak félpályás lezárás mellett haladhat a 71-es út forgalma. 


A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a 760-as úton, Felsőpáhoknál kisodródott és szalagkorlátnak csapódott egy gépkocsi. A jármű vezetőjéhez mentőt hívtak, a helyszínelés és a műszaki mentés idejére az út érintett szakaszát félszélességben lezárták.


A 71-es úton történt balesetben a tehergépkocsi vezetője megsérült. A 76-oson felborult autóban utazó két ember nem sérült meg. 


A megyei közútkezelő ügyeletese arról tájékoztatott, hogy a folyamatos havazás miatt csaknem negyven gép dolgozik a zalai utakon. 


A kamionok nehezen tudnak csak felkapaszkodni az emelkedőkön, így lassan halad a forgalom a 86-os úton, Zalalövő térségében és a 75-ös úton, a baki tetőn.


Kezd feltámadni a szél, ami tovább nehezíti a közlekedést.

13:49 Baleset az M7-esen

Két autó összeütközött a havazásban az M7-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, az érdi lehajtó közelében hétfő kora délután. A balesetben egy ember súlyosan megsérült, az autópályán csak egy sávban haladhat a forgalom - tájékoztatta a Pest megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-t.


© Fotó: MTI

Csámpai Attila közölte: a sztráda 24-es kilométerénél történt baleset következtében a sérült beszorult a roncsba, az érdi tűzoltók kiemelték, majd átadták a mentőknek.

14:24 Három kamion akadt el a 82-es úton Bakonyszentkirálynál

Három kamion akadt el a télies útviszonyok miatt a Bakonyban, a 82-es úton Bakonyszentkirálynál hétfő délután - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t.


Csépányi-Barczi Petra közölte, a kamionokat a zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók drótkötél segítségével mentik a Veszprémet Győrrel összekötő úton.


A szóvivő hozzátette, az elakadt és a mentésben részt vevő járművek jelentős forgalmi akadályt jelentenek, emiatt Zirc és Bakonyszentkirály között lelassult a forgalom.

© Fotó: MTI - Sóki Tamás

15:09 Több mint nyolcvan géppel végzik a síkosságmentesítést Budapesten

Több mint nyolcvan géppel folyamatosan végzi a hó eltakarítását és az utak síkosságmentesítését a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Budapesten - tájékoztatta a társaság hétfőn az MTI-t.


Az FKF közölte: reggel hat órakor életbe lépett a legmagasabb készültségi fokozat, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat jelezte a várható havazást.


Első ütemben az 1200 kilométer hosszúságú főútvonal-hálózaton végzik a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést. A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: a hidak, a felüljárók, a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (mint az M1-es és az M7-es autópálya ki- és bevezető szakasza), az M3-as, az M5-ös autópálya és a 2-es, 6-os, 10-es és 11-es főút fővárosi bevezető szakaszai, az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, az autóbusz- és fő közlekedési útvonalak, a kórházakhoz, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz kapcsolódó utak. 


A 2100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a fő- és közösségi útvonalak rendbetétele után kezdődhet meg a munka.


Hozzátették, hogy a munkavégzést nehezíti a mínusz 9 Celsius-fokos hideg, mivel a hintőanyag lassabban fejti ki olvasztó hatását.


A mellékutak havasak, csúsznak, ezért arra kérték a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel, körültekintően közlekedjenek.

16:25 A horvátok korlátozzák az átkelést a barcsi határátkelőnél

A havazás miatt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek nem mehetnek át a barcsi határátkelőn. A személygépkocsi- és gyalogosforgalom továbbra is zavartalan - írja az MTI.

17:20 Akár 80 perccel is hosszabb lehet a menetidő egyes vasútvonalakon a havazás miatt

Főleg váltóhibák okoznak késéseket: budapesti Keleti pályaudvaron és Monoron váltóállítási problémák lassítják a vonatközlekedést, a Nyugati pályaudvaron és Pécel állomáson a váltókat helyreállították, de a havazás továbbra is nehezíti a vonatforgalmat.

A Budapest-Cegléd-Szolnok, a Budapest-Újszász-Szolnok, illetve a Budapest-Hatvan vonalon 40-80 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk a vonattal utazóknak. Több elővárosi és helyi járat nem közlekedik: a monori és a sülysápi elővárosi vonat helyett ceglédi és a szolnoki zónázó vonatok vehetők igénybe, míg a nem közlekedő gödöllői és a nagykátai helyi járatok helyett a hatvani, illetve szolnoki személyvonatokat ajánlja a MÁV.