Fél szívvel küzd az életéért a kis Elina

Még egyéves sincs, de már háromszor lebegett élet és halál között egy hajdúszováti kislány. Mezei Elina súlyos szívrendellenességgel jött a világra. A vizsgálatok kimutatták: hiányzik a bal kamrája, és a pitvarok is közösek.

– Születése után három napig megfigyelés alatt tartották. Előre lehetett tudni, hogy nagy a baj, a CT-vizsgálatok ugyanis számos fejlődési rendellenességet mu­tattak ki – mondta a Borsnak a nyolc hónapos kislány édesanyja, Kaszás Nikolett. – Kiderült az is, hogy az ér- és a bélrendszerével is súlyos gondok vannak, emellett pedig gyomorproblémákkal is küzd. Nem táplálható, speciális, Németországból be­szerzett gyógyszerekre van szüksége. Arról már nem is beszélve, hogy el­kezdett kinőni a második lépe is.

Nikolettnek és párjának a harmadik gyereke Elina. Első fél évét végig kórházban töltötte

Nikolettnek két hónapot kellett várnia arra, hogy először a ke­zében tart­hassa a kisbabáját. Elinát ugyanis sokáig altatták, és lélegeztetni is kellett. Már féléves volt, amikor végre elhagyhatta a kórházat.

– Szerencsére az orvosok nem keserítettek el teljesen, arra azonban felkészítettek, hogy biztosan rövidebb lesz az élete az átlagosnál. Sajnos a rendellenessége olyan egyedi, hogy a szívtranszplantáció sem jöhet szóba.

Az életmentő műtétek során ráadásul eddig még csak az ereket foltozgatták, a szívéhez jelen állapotában nem mernek hozzányúlni. Számos beavatkozás vár még rá, a következőre, ha minden jól alakul, augusztusban kerülhet sor – sorolta a hangjában szomorúsággal a 32 éves édesanya.

Elina a gondok sokasága ellenére rendkívül mo­solygós és boldog baba. Segítőkész em­bereknek hála egy saját szaturációmérőt is kaphatott: a szerkezet a vér oxigénszintjét figyeli, és baj esetén azonnal jelez. A család rendkívül hálás, de további támogatásra volna szüksége. Nikolett és a párja egy öreg parasztházban neveli há­rom kisgyermekét, és Elina egészsége érdekében mi­előbbi felújításokat kellene végezni rajta. Ám ezekre jelenleg nincs pénzük.