Fél óráig nem jött mentő a zebrán haldoklóhoz

32 perc után érkezett ki Szolnokon a mentő a zebrán elgázolt 22 éves Lackóhoz, aki másnap a kórházban meghalt – állítja a fiú apja.
32 perc után érkezett ki Szolnokon a mentő a zebrán elgázolt 22 éves Lackóhoz, aki másnap a kórházban meghalt – állítja a fiú apja.

Szabó László sohasem fogja megtudni, hogy fiából milyen ember válhatott volna. A férfi gyerekét, a 22 éves Lackót december 1-jén Szolnokon elgázolta egy autó a zebrán a Tószegi út 47. szám előtt. Másnap a kórházban meghalt. Apja szerint ennek nem kellett volna így történnie.

– Aznap reggel elaludt, és én vittem be a munkába. Esős idő volt. Háromnegyed hat körül tettem ki. Lézervágógép-kezelőként dolgozott – elevenítette fel Szabó László a Borsnak. – A munkahelyemre mentem, fél óra sem telhetett el, és csörgött a telefonom. Lackó főnöke volt, azt mondta, hogy a fiamat elütötték a zebrán. Kollégái is ott voltak, egyikük szaladt be a portára értesíteni a mentőket. Az egyik szemtanú szerint a gázolás után Lackó még felült, aztán eszméletlenül eldőlt. Várták a mentőt, felemelni nem akarták egy lehetséges gerincsérülés miatt. Stabil oldalfekvésbe tették. Azt mondták, hogy 15 percig önállóan lélegzett. A mentő 32 perc után érkezett ki. A fiam addig ott feküdt az út közepén a szakadó esőben – mondta el a Borsnak Szabó László, akinek csak később esett le, hogy a gázoló autós valószínűleg szembe jött vele, miután kirakta a fiát.

– Engem nem érdekel a pénz vagy a kártérítés. A fiamat múlt héten kedden eltemettük. Azért akarom elmesélni ezeket a nyilvánosság előtt, mert nem tudom felfogni, hogy a 21. században előfordulhat az, hogy egy súlyos sérült emberhez fél óra alatt ér ki a mentő egy városban. Itt nagyon komoly bajok vannak – szögezte le László.

A mentőállomás a baleset helyszínétől kilencpercnyi autózásra van, ezt lemértük. A Hetényi Géza Kórház 1,2 kilométerre, egypercnyi autóútra van attól a ponttól, ahol Lackót elgázolták. Aznap történt másik két gázolás is: az egyik éppen a kórház előtti zebrán, a másik a Nagy Imre úton. Mindkét baleset áldozata meghalt, tehát egy reggelen három gyalogos vesztette éle­tét a szolnoki forgalomban.

A Tószegi úton még ma is mécsesek égnek. Ahogy munkatársaink odasétáltak a gyertyákhoz, egy arra érkező biciklis odaszólt: „Szolnokon lassan minden lámpánál ez van". A rendőrségi vizsgálat még tart a fiatal Lackó halálának ügyében. A fiút szülei, 12 éves húga és rengeteg barátja gyászolja. Szabó László ügyvédhez, dr. Ábrahám Lászlóhoz fordult, hogy az ügy részletei tisztázódjanak.

Megkerestük a mentőket

Az Országos Mentőszolgálattól (OMSZ) az alábbi kérdésekre várjuk a választ:

– Az OMSZ adatai szerint mikor kapták a riasztást, és mikor ért ki a mentőautó?

– Jász-Nagykun-Szolnok megyében hány ezer lakosra hány mentőautó jut, illetve milyen típusú mentőkocsik (esetkocsi, rohamkocsi stb.)?

– Szolnok városára hány darab mentőautó jut, illetve milyen típusú mentőkocsik (esetkocsi, rohamkocsi stb.)?

Jegyzetünk itt.