Farkas Bertalan: egy űrhajós sem látott még ufót

Farkas Bertalan szerint addig nem mondhatjuk, hogy vannak idegen civilizációk, amíg be nem bizonyította valaki. Ő még olyan űrhajóssal nem találkozott, aki látott ufót.
Farkas Bertalan szerint addig nem mondhatjuk, hogy vannak idegen civilizációk, amíg be nem bizonyította valaki. Ő még olyan űrhajóssal nem találkozott, aki látott ufót.

Nagy sikerrel fut a NASA: Lezáratlan akták című sorozat a National Geographicon, amelyben néhány űrből visszatért asztronauta megmagyarázhatatlan jelenségekről számol be és földön kívüli életet feltételez.

Az űrhajós ködösít

A máig hivatalosan meg nem magyarázott kérdést sikerült személyesen feltennünk az egyetlen magyar űrhajósnak, Farkas Bertalannak is, akivel a pénteken nyílt, a NASA és az űrrepülés történetét feldolgozó Gateway to Space kiállítás megnyitóján találkoztunk Budapesten.

– Bár a Marson valószínűleg találtak valamit, ami vízre emlékeztet, az szinte száz százalékig biztos, hogy emberi élet nincs a bolygón. Én egyetlen olyan űrhajóssal sem találkoztam még, aki úgymond ufót látott. Azt, hogy milyen idegen civilizációk létezhetnek vagy voltak, majd a tudományos kutatók megmagyarázzák – ködösített kicsit az egykori asztronauta.

Vágyik az űrbe

Az űrből harmincöt éve visszatért magyar űrhajós a Borsnak beismerte: annyira jól érezte magát, hogy azóta is visszavágyik.

– Ha vissza lehetett volna menni, akkor már rég megtettem volna. Fantasztikus dolog volt az űrben lenni. Ugyanezt érezné mindenki, aki egyszer már járt ott tapasztalatot gyűjteni – vélekedett az első és mindeddig egyetlen magyar űrhajós.

Farkas Bertalan nyolc napot töltött az űrben, amire két teljes éven át képezték ki az egykori Szovjet­unióban.

© © AFP/Europress

Simlit a gyereknek!

Feleségét a rengeteg távollét és izgalom olyannyira megviselte, hogy mindent elkövetett azért, hogy gyermekeik ne kövessék az apjuk példáját.

– A gyerekeimnek a feleségem megtiltotta, hogy az űrbe vágyjanak. Olyan sapkát vett nekik, hogy ne lássák tőle a repülésre alkalmas lehetőségeket, így a világűr is kimaradt nekik – panaszolta Farkas Bertalan, és azt is megsúgta, hogy a két unokájuk ezelőtt másfél évvel egyértelműen űrhajós akart lenni.

– Most már csak Bence unokám gondolkodik rajta. Még van sok-sok esztendő előttük, aztán majd eldönthetik, hogy ha valami úton-módon az űrhajózás közelébe kerülnek, akkor élnek-e az adódó lehetőséggel – tette hozzá a büszke nagyapa, miközben Marci unokájának épp a holdjáró gépezet működését magyarázta.

© © Bors / Kecskeméti Zoltán