Ezt tegye, ha szanaszét fagyott a hidegben a mobilja!

Napjainkban már szinte az a feltűnő, ha valakinek az utcán, tömegközlekedési járművön nincs a kezében egy okostelefon. Ezek az eszközök azonban érzékenyek, így őket is megviseli a hideg időjárás.
Napjainkban már szinte az a feltűnő, ha valakinek az utcán, tömegközlekedési járművön nincs a kezében egy okostelefon. Ezek az eszközök azonban érzékenyek, így őket is megviseli a hideg időjárás.

Ma már a mobilokat többnyire kézben hordják, így ezek ugyanúgy kapnak a hóból, hidegből és a párás, ködös időből, mint tulajdonosuk. De jó tudni, hogy minél okosabb a mobil, vagyis minél több technológia van építve a készülékbe, annál több kárt tud okozni bennük a fagypont alatti hőmérséklet.

A hidegre különösen az érintőkép­ernyő érzékeny, mivel a folyadékkristályos kijelzők fagypont alatt maradandó károsodást szenvedhetnek. Emellett az akkumulátoroknak sem tesz jót a hideg, a hirtelen hőmérséklet-változás és a pára, ez elektromos meghibásodásához vezethet.

Bemutatunk néhány trükköt, hogyan védhetjük meg a készüléket a hidegben.

• Ne hagyja az autóban hosszú időre! Az okos eszközöknek lítium-ion akkumulátora van, ami, ha bennük marad, akkor akár már egy autóban töltött éjszaka is elég neki ahhoz, hogy csökkenjen a teljesítménye. Ha ez többször is megtörténik, akkor számíthatunk arra, hogy az aksi tönkremegy.

• Szabadtéri sportolás közben tartsuk folyamatosan melegen! Lényeges, hogy maga a készülék a kabát alatt legyen testközelben, hogy melegben maradjon. Így a sportolás végeztével nem kell szembesülniük azzal, hogy a félúton szó szerint lefagyott mobil csak az edzés elejét mérte. A mobil legyen zárható, nedvességet is kizáró tokban és becipzározott zsebben!

Akik folyamatos zenehallgatásra használják, azoknál is maradjon a kabát alatt, testközelben a készülék, kizárólag a fülhallgató zsinórja legyen kívül! Nekik ajánlott zsinórról kapcsolható headsetet használniuk, hogy még telefonálás közben se kelljen elővenniük a mobilt. Viszont figyeljenek arra is, hogy ha sokáig vannak szabad térben a mínuszokban, akkor a fülhallgató vezetéke is károsodhat, akár el is törhet!

Hazaérve csak akkor rakja töltőre a telefont, ha már szobahőmérsékletűre melegedett! Ha még hidegen csatlakoztatja, akkor több energiát fogyaszt, és hosszabb idő kell a töltésre.

Ha a telefon megázott az esőben, hóban, vagy sok pára érte, akkor kapcsolja ki, és hagyja szobahőmérsékleten megszáradni! Felgyorsíthatja a száradást, ha egy nyers rizzsel töltött tálba rakja egy éjszakára, mivel a rizsszemek elszívják a maguk körül lévő nedvességet még a levegőből is. Rizs helyett jó a kis szilíciumcsomag is, amiket az új cipők vagy táskák belsejébe szoktak rakni a gyártók.

• Forró levegővel (hajszárító, sütő) soha ne próbálja felgyorsítani a száradást vagy a melegedést! A túl meleg a hideghez hasonlóan károsítja a mobil alkatrészeit.