Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs, amit főleg gyógyhatásának köszönhet. Fogyasztása napi szinten ajánlott. Számos ásványi anyagot (kalcium, nátrium, vas, réz, magnézium, kén, kálium, foszfor, cink, fluort és mangán), vitamint (A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, E-, K-, J- és C-vitamin) és aminosavakat tartalmaz. Antioxidánsai közül a béta-karotin, a flavonoidok és a lutein a legfontosabb.
Gyógyhatásai: erősíti az immunrendszert, óvja a szervezetünket a hideg hónapokban a baktériumoktól. Csökkenti a gyulladások, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, a vér koleszterin szintjét. Megelőzhetjük vele a bőr idő előtti öregedését. Antibakteriális és vírusölő hatásával hozzájárul a szájüregi fertőzések (pl. afta) kezeléséhez és a fogszuvasodás megelőzéséhez. Máj- és epetisztító, rendezi az emésztési zavarokat, béltisztító: eltávolítja a vastagbélből a rák kockázatát is növelő mérgeket és salakanyagokat. Lassítja az étkezések utáni vércukorszint-emelkedést. Véd a csontritkulás ellen, erősíti a csontokat, növeli a csontsűrűséget. Nemcsak a székrekedés, hanem hasmenés ellen is alkalmazható – gyerekeknél is. Hatása ilyenkor még erősebb, ha 1 dl kamillateát kínálunk hozzá. Gyakori fogyasztása hatásos a ráncok ellen, és csökkenti a hajhullást.
Tipp: az ízületi gyulladásra kiváló a kissé erjedt almalé.
Jó tudni: a legtöbb gyümölcs, savtartalma miatt, rongálhatja a fogzománcot, az alma különleges: a benne található fluor támogatja fogaink egészségét, de ügyeljünk arra, hogy miután megettük, igyunk vizet, ami megszabadít a felesleges savaktól.
Fogyasztása: nyersen, almalé formájában, készíthetünk belőle kompótot, levest, bort, ecetet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.