Aktuális

Ezerféleképpen készítik a lecsót

Hu-Zo

Létrehozva: 2012.07.23.

Mindenkinek van egy tuti tippje arra, kinek a lecsója az igazi. Szalonnával vagy olajjal? Rizzsel vagy tojással? Lehúzzuk-e a paradicsom héját? Vérre menő vitákra adnak okot ezek a kérdések. Szakembereket és háziasszonyokat kérdeztünk, mire esküsznek.

A lecsó a legegyszerűbb, egyben a legjobban variálható étel. Fél óra alatt kész, ha van kéznél egy kis szalonna, hagyma, paradicsom és paprika, de lehet belőle kocsonya, rétestöltelék, köríthető vele mindenféle hús, megy hozzá minden tésztaféle, tarhonya, galuska, lehet csípős vagy édes, fűszeres pikáns, ízesíthető vele a pörkölt vagy a gulyás.

Most indul a szezonja, amikor már 150 forint alá kúszott a paprika és a paradicsom, száz alá a hagyma kilója. Bár az étel balkáni eredetű, ma már magyaros ételként tartják számon, mivel a makói hagyma és a fehér húsú cecei paprika a legjobb alapja. Nézzük, ki hogyan készíti!

Koltai Jánosné

Én olajban dinsztelem a vöröshagymát, de teszek hozzá egy kis zsírt és kockára vágott szalonnát is. Meghintem pirospaprikával, és beleteszek egy erős hegyes parikát. A paradicsomot leforrázom, lehúzom a héját, úgy teszem felaprítva az összevágott paprikával együtt az edénybe. Fedő nélkül 10–15 percig főzöm. Virslit és lángolt kolbászt karikázok hozzá, a végén sózom. Ez jó reggelinek hidegen is. Néha teszek hozzá csipetkét.

Jól megy a sertésszelethez

Pintér Zsolt, a Fény utcai piac Falodájának a szakácsa: Apróra vágott vöröshagymát zsíron üvegesre pirítok, mellé vágott szalonnabőrrel. Ujjpercnyi darabokra vágott paprikát hozzápirítok, ha összeesett, jön a kockázott paradicsom. Sóval, borssal, majorannával és pici pirospaprikával összefőzöm. Ehhez jön a nokedli és a sült hús feltét.

Palacsintatöltelék

Bona Róbert, a Darshan udvar séfje lecsószezon idején tobzódik az ötletekben. A lecsóhoz előfőzött szárazbabot kever, ehhez ad borsot, fokhagymát, kevés erős paprikát. Másik specialitása a barackos lecsó: olajjal készült lecsóalaphoz adja a hámozott öszibarackdarabokat, és egy rottyanásig főzi.

A Szacsvay László-féle sörös-tökös lecsó alapját zsírral készíti, ehhez adja a reszelt tököt, tíz percig együtt főzi, majd hozzáadja a karikára vágott pirított mangalica kolbászt és az előpirított champion gombát. Palacsintát is tölt tojásos lecsóval.

Váncsa István buddhista üresség lecsója

Vajban dinsztelem a hagymát, kevés ánizsmagot, őrölt köményt, őrölt koriandermagot és kurkumát adok hozzá, majd a bogyiszlói paprikát. Amikor elkényelmesedett, akkor jön rá egy pár rúd fahéj, jó adag mazsola és a végén a paradicsom, azzal éppen csak átmelegítem.

Bodnár Zsolt, a Fiktív Pub séfje lecsós rizsfelfújtat készít

Füstölt szalonnával készít lecsó alapot, ehhez petrezselymes főtt rizst kever. Amikor kihűlt, hozzátesz egy tojás sárgáját, kevés zsemlemorzsát, az egészet összekeveri a felvert tojásfehérje habjával, majd baconnal kibélelt formában kisüti. Kakukkfüves burgonyamártással tálalja. Lecsós rétest is készít: az olajjal főzött lecsóalapról elpárologtatja a vizet, majd szűrés után összesüti tojással, és réteslapba tölti.

Klasszikus recept

Szepesi János, a Mátyás pince séfje: Kiolvasztott füstöltszalonnán fonnyasztom az apróra vágott hagymát. Hozzáadok csemege pirospaprikát, tört fokhagymát, őrölt borsot és sót, majd a hámozott paradicsomot. Rottyanásig főzöm. A végén egypercnyi forralással belekerül a füstölt kolbász.  

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161805_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162480_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Rossi remek állásajánlatott kapott – ezért mondott nemet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714094709
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162561_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk a lesújtó hírt: meghalt a nemzet művésze

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163738_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Anya, szeretlek" - A pilóta dermesztő utolsó szavai, mielőtt a repülőgép lezuhant 135 emberrel a fedélzetén

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros