Ezek a római zsebtolvajok kirabolják a magyarokat is

Róma az egyik legkedveltebb turistacélpont, ahol látogatók milliói fordulnak meg a világ összes tájáról. Tudják ezt a tolvajok is, akik a metróaluljárókban rabolják ki a turistákat. Ahogy az olasz Il Messagero gúnyosan megjegyezte, a római metróállomásokon csak egy biztos: a tolvajlás.

A lap terjedelmes cikkben mutatta be a bűnbandák tolvajlási módszereit. A rablók általában kisebb csoportokba tömörülnek, és nem a szofisztikált zsebelés hívei. Egyszerűen körbeállják a vétlen turistát, és erőszakkal elveszik tőle az értékeit – legyen az telefon, pénztárca vagy fényképezőgép –, majd elfutnak.

A bandatagok nemcsak olaszok, a legutóbbi esetekben főleg albánok és bosnyákok fosztogattak a római metrókon. Életkoruk is változó a tizenéves kamasztól egészen a középkorú férfiig. A probléma olyan súlyos az olasz fővárosban, hogy a belügyminisztérium már külön foglalkozik a megoldásával – egyelőre nem sok sikerrel. A tolvajok évek óta büntetlenül tevékenykednek.

Az Il Messagero egy magyar áldozatot is említ. A 49 éves férfit egy 31 esztendős hajléktalan rabolt ki a már ismert módszerrel. A magyar külügyminisztériumnak egyébként tudomása van a tolvajbandákról. Honlapján fel is hívja a figyelmet, hogy a Termini pályaudvaron, ami Róma egyik legforgalmasabb helyszíne – ide futnak be a reptéri buszok és vonatok turisták ezreivel – fokozottan figyeljenek a magyarok a csomagjaikra a zsebesek miatt. Azt tanácsolják az utazóknak, hogy ilyenkor próbáljanak meg szólni a körülöttük állóknak, hogy bajban vannak.