Ez a jövő: alulfizetett, buta, ideges magyarok

Tragikus következményei lesznek az országban, ha tovább romlanak a diákok képességei – állítja Nahalka István oktatáskutató.
Tragikus következményei lesznek az országban, ha tovább romlanak a diákok képességei – állítja Nahalka István oktatáskutató.

A szakember annak kapcsán mondta ezt a Borsnak, hogy kiderült: a 2015-ös nemzetközi PISA-felmérés tanúsága szerint alig három esztendő alatt brutálisan romlott a 15 éves tanulók teljesítménye szövegértésben, matematikában és természettudományokban.

Munkanélküliség és kivándorlás

Már a mostani mun­kaerőgondokat is a közoktatás problémái okozzák, s ez csak fo­kozódik majd – véli Na­halka. Miközben az or­szág egyes részein a cégek nem találnak elegendő képzett és felkészült dolgozót, má­sutt óriási a munkanélküliség, sokan pedig külföldön kénytelenek állást szerezni.

Zuhanni fog az életszínvonal

Mivel a cégek számára egyre értéktelenebb lesz a magyar munkaerő, egyre keve­sebbet is fognak fizetni az embereknek. Az életszínvonal emiatt sokat esik majd. Ráadásul nő majd a társadalmi szakadék, egyre inkább gazdagokra és szegényekre esik szét a társadalom.

Frusztrált felnőttek lesznek, akik nem értik a világot

A gazdasági visszaesés hatására a közhangulat drámaian romlani fog. Az akkorra felnőtté váló diákok egyszerűen nem fogják érteni a körülöttük lévő világot, sokan nem tudnak majd boldogulni akár egy egyszerű hivatali ügyintézéssel sem. Ettől idegesebb, frusztráltabb lesz az emberek többsége, és kevésbé akar majd kitörni ebből az állapotból például tanulással, vállalkozással.

Ha a mai szinten megy tovább az oktatás, a gazdaság és a társadalom is lejtmenetbe kerül – mondja a szakember © Thinkstock

Hogyan lehet véget vetnia lejtmenetnek?

Nahalka István állítja: a szülők vagy a ta­nárok sajnos csak akkor tehetnek valamit a folyamatok ellen, ha szavazati jogukkal élve változtatnak a jelenlegi oktatáspolitikán. A lesújtó PISA-eredményekért a szakértő sze­rint nagyban felelős az Orbán-kormány által központosított közoktatás.

Csípős

A PISA-felmérés alapján olyan a magyar iskolások teljesítménye meg a közoktatás, mint a pisai ferde torony. Látjuk, hogy dől, de erôsen reménykedünk benne, nem omlik majd ránk az egész. Huszti Zoltán

– Nem taníthat jobban, nem alkalmazhat más módszereket, tantervet a pedagógus és az iskola, mert teljesen elvették az önállóságukat – véli Nahalka.

A szakértő szerint me­nekülőutat jelenthet, ha a szülők kiveszik a gyerekeiket az állami iskolából, és magán- vagy alapítványi intézményben taníttatják őket. Csakhogy nincs sok ilyen Magyarországon, nyolcvanezer általános iskolásból alig 2500-3000 gyerek tanul ott. Ráadásul azok az alapítványi iskolák fizetősek, és a színvonallal együtt a tandíj mértéke is nő.