Ez a halálos baktérium leselkedik ránk a vízben

A legkisebb seben keresztül is bemászik a tengerben élő baktérium. Ha nem ismerik fel időben, halált okozhat.
A legkisebb seben keresztül is bemászik a tengerben élő baktérium. Ha nem ismerik fel időben, halált okozhat.

Az orvosok csak úgy emlegetik: a karibi átok. A gyilkos Vibrio vulnificus baktérium ugyanis elsősorban meleg trópusi vizekben tenyészik, de újabban már a Keleti-tengerben is jelen van. És veszélyt jelent a fürdőzőkre: a bőrökün lévő esetleges sérüléseken keresztül „beeszik magukat” az emberi szervezetbe.

Idén eddig hatan betegedtek meg Németországban a hatóságok közlése szerint vibrió-fertőzésben – írja a Bild. Valamennyien a Keleti-tengernél pihentek. Közülük egy meg is halt, egy 73 éves férfinek pedig nagy valószínűséggel amputálni kell az egyik lábát. Az Ostsee Zeitungban megjelent cikk szerint a hazaúton vette észre, hogy a lába hirtelen bekékült. Aztán három hétig kómában feküdt a nyugdíjas, aki akkor fertőzödött meg, amikor egy, a lábán keletkezett aprócska sebre fittyet hányva a vízbe ment.

Az álnok kis kórokozó olyan körülmények közt kezd elszaporodni, amik épp a nyaralóknak is a legideálisabbak: 20 foknál melegebb, csendes és alacsony sótartalmú vízben. És – mint brit kutatók kiderítették – a Keleti-tenger hétszer gyorsabban melegszik, mint más tengerek. Vagyis egycsapásra elszaporodhatnak a bacik, amik miatt a német partszakasz a legveszélyesebbek közé tartozik. (Tízes skálán 10-es.)

Szakorvosok szerint a legkisebb bőrsérülés is elég lehet a lábon, hogy azon keresztül behatoljanak a baktériumok a testbe, és nagyon gyorsan „bezabálják magukat” a húsba, az izomzatba. Majd vérmérgezést idéznek elő. A tünetek: piros, feldagadt láb, kis vérhólyagok. Ha elég korán felismerik a fertőzést, antibiotikummal kezelik, és mindössze 5 és 10 százalék között van a halálozási esély. De ha csak két-három nap után, akkor már 23 százalékra emelkedik.

A statisztikák szerint minden negyedik fertőzött életét veszti, ez pontosan megegyezik a férfi tüdőrákosok halálozási arányával. Egyébként ez esetben is kevésbé veszélyeztetettek a nők, mert az ösztrogén hormon védő hatást fejt ki.

Amúgy másképp is meg lehet fertőződni a vibró baktériummal: tengeri állatok, különösen osztriga fogyasztásával. Ilyenkor elhal a bél egy szakasza, a betegeket görcsök, hasmenés, émelygés, láz kínozza. De a vízben megfertőződés esélye hússzor nagyobb.