Halálos kórházi fertőzések II.

Évente 500 beteg hal meg kórházi fertőzésben

Egy év alatt több mint ötszázan haltak meg kórházban szerzett fertőzések miatt. Minél több pácienst kezel egyszerre az orvos, a fertőzés veszélye annál nagyobb. 
Egy év alatt több mint ötszázan haltak meg kórházban szerzett fertőzések miatt. Minél több pácienst kezel egyszerre az orvos, a fertőzés veszélye annál nagyobb. 

Saját szememmel láttam, ahogy egy embert nyílt sípcsonttöréssel hozott be a mentő, mert leesett a lovas szekeréről, és trágyás, koszos lábbal, ruhával tologatták órákig egyik vizsgálóból a másikba. Kérdem én, hány helyiséget szórhatott tele bacikkal? – írta felháborodottan egy Békés megyei olvasónk. Se vége, se hossza a hasonló eseteknek, amelyekben a páciensek a kórházi tartózkodásuk alatt súlyos fertőzések elszenvedői, nem ritkán pedig áldozatai lesznek.

940 megbetegedés

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint 2014-ben 940 embert kezeltek MRSA-val (baktérium okozta súlyos kórházi fertőzéssel), és bizonyítottan 547 beteg halt meg az évben valamilyen kórházban szerzett fertőzés miatt. 6551 pácienst az igen veszélyes, vastagbelet érintő kórokozóval (Clostridium difficile) kezeltek, amit gyakran a túlzott antibiotikumhasználat okoz.

Háromszoros a veszély

– Ahol egy orvos egyszerre két beteget kezel, ott kétszeres, ahol hármat, ott már háromszoros az esélye valamilyen fertőzés veszélyének. A kórházi ellátásra szorulók több mint fele olyan helyre kerül, ahol nem adottak a feltételek. A magyar halálozási arány sokkal rosszabb, mint máshol Európában, ami betudható annak, hogy az egészségügyi feltételeket minimálisan sem teljesítik a kórházak. Ez mindig a kórházak, és nem az állam felelőssége – adott lesújtó képet dr. Ábrahám László egészségügyi szakjogász. A műhibaperekre szakosodott ügyvéd szerint főleg a kisebb kórházakban jönnek felszínre ezek a gondok, ahol kevés az anyagi támogatás, így a higiénián spórolnak.

Nehéz ügy a bizonyítás

– A legnagyobb baj ezekben az esetekben, hogy nehezen bizonyíthatók. Volt egy esetem, ahol az MRSA-beteg szobájába egy frissen operált beteg került, aki aztán elkapta a fertőzést, de nem indíthattunk pert, mert nem tudtuk bizonyítani – mondja dr. Ábrahám. Egy magánklinika páciensénél ugyancsak MRSA-fertőzés gyanúja lépett fel egy plasztikai műtét után, de az intézmény azzal érvelt: az illető előtte több bőrgyógyászaton is járt, ahol szintén összeszedhette a betegséget – sorolja eseteit az ügyvéd. A sértettek eljárása sokáig húzódik, nem ritkán kilenc-tizenkét szakértő is megszólal, akik aztán – fogalmaz az ügyvéd – védik egymást és az intézmény igazát.

Felhívás

Ha Ön vagy ismerőse is érintett a témában, írja meg történetét a level@borsonline.hu e-mail címre!

Cikksorozatuk első darabját ide kattintva olvashatja el.