10 tipp az anyatej mennyiségének növeléséhez – 2.rész

anyatej
PUBLIKÁLÁS: 2018. január 23. 07:52
Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Hogyan szaporítható természetesen az anyatej?

Nehezen szoptatunk, nem találjuk elegendőnek az anyatej mennyiségét? Érdemes kipróbálnunk tíz alapvető élelmiszert, amelyek segíthetnek ebben, a görögszénamagtól kezdve a fokhagymáig.

Sok anyuka szembesül azzal a problémával, hogy nem tűnik elegendőnek a teje a csecsemő szoptatásához. Noha a szoptatás élettani folyamat, az anyatej mennyiségének növelését bizonyos élelmiszerekkel is lehet fokozni – érdemes kipróbálni az alábbiakat.

Az első 5-öt cikkünk előző részében soroltuk fel. Lássuk a második 5-öt!

6.Ajwain mag: ezt a magot gyakran használják emésztés segítésére, valamint a székrekedés tüneteinek enyhítésére. Hozzájárul viszont az anyatej mennyiségének növeléséhez is.

Így próbáljuk ki: édeskömény és ajwain magok keverékét áztassuk be egy pohár vízben, majd igyuk meg reggel. Lehet azonban a magvakat salátához, körethez is fogyasztani.

7.Zab: kiváló reggelire, kalciummal, rosttal és vassal megpakolva. Egy tálnyi zab tökéletes az anyatej mennyiségének szaporításához is.

Így próbáljuk ki: hagyományos reggelit készíthetünk belőle tejjel, de egyéb zabételek is kreálhatók ezzel az alapanyaggal.

zab2

8.Zöld leveles zöldségek: a különféle tököket is ajánlani szokták az anyatej szaporításához, így a keserű tököt, almatököt, szivacsos tököt. Ezeket a zöldségeket egyébként megemészteni is könnyű, s komoly tápértékük van.

Így próbáljuk ki: készítsünk mindegyikből próbaképpen ételt, választott fűszerekkel. Levüket is használhatjuk azonban, reggel fogyasztva, pohárban.

9.Piros zöldségek: az édesburgonya, a yamgyökér, a répa és a gyökér béta-karotinban gazdag, egy szoptató nőnek érdemes beiktatnia az étrendjébe. Nemcsak növeli az anyatej mennyiségét, de a máj egészségét is javítja, vastartalma pedig megóv szülés után a vérszegénységtől.

Így próbáljuk ki: salátaként, köretbe, tetszés szerint fűszerezve kiválóan fogyaszthatóak, egy kis mennyiségű olajjal vagy ghee-vel.

10.Szárított gyümölcsök: egy maréknyit nyugodtan ehetünk belőlük, vagy hozzáadhatjuk desszerthez.

Így próbáljuk ki: aszárított gyümölcsök ehetők magukban, de akár pirítva, ghee-hez adva, vagy porrá tört mandulával is kitűnőek. Különféle desszertekhez ugyancsak adhatjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.