Aktuális

Engedéllyel az árokba is mehet az esővíz

H. R.

Létrehozva: 2019.06.19.

Esővízzel még akár a vízszámláját is megkurtíthatja. A háztetőn összegyűlt csapadékot érdemes összegyűjteni és felhasználni.

Forrás: istock

Az időjárás-előrejelzések szerint jócskán számíthatunk ismételten esőre, ezért ha eddig nem foglalkozott az esővízzel, itt az ideje!

– Valójában evidens kérdésnek tűnik az ereszcsatorna kiépítése, de ez is szabályokhoz kötött. Önkormányzat válogatja, mit enged és mit nem – kezdett bele a Bors kérésére Tóth Zsolt építészmérnök. – Alapvetően három fő eső-elvezetési módszer alkalmazható. Az úgynevezett egyesített rendszer, amikor az esővizet bele lehet vezetni a csatornahálózatba, de ez ritka. El lehet folyatni a kertben, hogy elpárologjon. A harmadik pedig, hogy tartályba összegyűjtik – mondta el a szakember.

Csatornába ne!

Az elválasztott rendszerű szennyvízcsatornába tilos belevezetni a csapadékot – tudtuk meg a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. kommunikációs vezetőjétől, Bátori Mariannától. – Csapadék hatására a közcsatornában szállított víz szintje átmenetileg drasztikusan megemelkedik, ezért késleltetett vízelvezetés alakul ki. Ilyen esetben sajnos a mé­lyebben fekvő területeken elöntések történhetnek – magyarázta. Ezért a cég munkatársai folyamatosan vizsgálják a közcsatornát az esetleges szabálytalan csapadékvíz-bekötések felderítése miatt. Ha találnak szabálytalanságot, akkor jogi útra is terelhetik a dolgot.

Föld alatt lehet

Az út melletti csatorna esete: valójában csak akkor lehet kivezetni az árokba a vizet, ha arra engedélyt adott az út kezelője. Általában a település önkormányzata. Amit csak kevesen tudnak, hogy hivatalosan ilyenkor is csak a föld alatt futó, zárt rendszeren keresztül lehetne beleengedni a házról elvezetett csapadékot.

Spóroljon a vízszámlán!

Az esővizet többféleképpen lehet gyűjteni. Vannak, akik kerti tóba, mások több száz literes műanyag tartályba gyűjtik. Utóbbi módszert legfőképp azok választják, akik öntözésre használják a csapadékot. Ám a legjobban az egész évben használható, fűtött vagy fagyáspont alá ásott tárolók érik meg. Ezeket be lehet vezetni a házba a vezetékes víz mellé. Használható a víz WC öblítésére vagy a mosogatógép üzemeléséhez. Ezzel több ezer forintot spórolhat havonta.

– A kiépítéshez elég egy szűrőrendszert kialakítani, ami megszűri a tartályba folyó vizet, ez lehet akár egy erre a célra kialakított kavicságy is – mondta Zsolt.

Ez nem nagy költség ahhoz ké­pest, hogy példaként egy négyfős család átlagos havi vízszámlája 15 ezer forint, ebből 30 százalék csak a WC lehúzására megy el, ha ezt az összegyűlt esővízzel helyettesítik, akkor minden hónapban 5 ezer forintot spórolnak meg. Szűrőt a bejövő csőre is lehet szerelni, ha valaki utólag alakítaná át a rendszert.

Hálóval védje az ereszcsatornát!

Az ereszcsatorna megfelelő kialakítása a ház körül kezdődik. Ha fa vagy magasabb bokor nyúlik rá a tetőre, azt jobb visszavágni, vagy az elvezetőrendszert kell védeni a dugulás ellen. Erre vannak speciális eszközök, levélfogó rács vagy ereszvédő háló. A szakember levehető rácsot ajánl. Másik megoldás az eresz alsó végére szerelhető lombgyűjtő szűrő.
– A kiépítés során a félig nyitott gyűjtőcsőnek stabilnak kell lennie, ezen­kívül jó, ha van némi leejtés is benne, hogy a nagyobb mennyiségű csapadékot is el tudja vezetni, ne buggyanjon vissza. Hosszú szerkezetek építésénél tisztítónyílásokat is be lehet iktatni – javasolja a szakértő.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17083757_auto_resized.png
origo.hu

Nem sokat takar Wolf Kati melleiből a mélyen dekoltált ruha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711707616
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17090709_auto_resized.jpg
borsonline.hu

4 csillagjegy, akinek nagy felismeréseket hoz az élet még a napfogyatkozás előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17089235_auto_resized.jpg
ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711707616
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085489_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek sok pénzt hoz a tavasz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711707616
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084502_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/72Cjs82PCBFRY-f_4a-SA4Qf8FwuQl3cYT0qo2nU9Bo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2FiNDhiYmViYjhlNjRmOWM4NmQ0YWUyNTExYTQ1NTlk.jpg
Tragédia

Robbanás történt Budapesten: egy ember meghalt, többen megsérültek