Élve égették el a pilótát a kegyetlen terroristák

Még kegyetlenebb módszert talált kivégzéseire az Iszlám Állam: az elfogott jordán pilótát ketrecbe zárták és felgyújtották. Jordánia bosszút állt: két dzsihádistát akasztott fel.
Még kegyetlenebb módszert talált kivégzéseire az Iszlám Állam: az elfogott jordán pilótát ketrecbe zárták és felgyújtották. Jordánia bosszút állt: két dzsihádistát akasztott fel.
Véreskezű dzsihadisták

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet már jó ideje sokkolja a világot videóival, amelyeken kegyetlen gyilkosságaik láthatók. A most közzétett felvételükből kiderül: brutalitásuk egészen elképesztő szintre emelkedett.

A képeken látható, ahogy a terroristák szokásukhoz híven sárga rabruhába öltöztetik foglyukat, aki jelen esetben egy fiatal jordán katona volt. A pilótát bezárják egy szűk ketrecbe, majd benzinnel locsolják körbe, ügyelve, hogy az elkeseredett férfi ruhájára is jusson. Ami ezután következik, az sokkoló. Egy katonai egyenruhás dzsihádista fáklyával a kezében odasétál a ketrechez, és felgyújtja Maáz al-Kasszaszbét.

A katona halála előtt is bátran viselkedett, egyenesen gyilkosa szemébe nézett, mielőtt az lángba borította a fémketrecet. A jordán pilótának azért kellett meghalnia, hogy a dzsihadisták ezzel elrettentsék országát az Egyesül Államokkal alkotott koalíciótól.

Nem késlekedtek a válasszal

Jordánia már korábban üzent az Iszlám Államnak, hogy bosszút fog állni, ha kivégzik katonájukat. Az elmúlt hetekben két dzsihádistát is felkínáltak cserébe a pilóta életéért, hiába. Ma reggel be is váltották ígéretüket, kivégeztek két, általuk fogvatartott terroristát. Egyikük Szajjida ar-Risávi, egy feltételezett öngyilkos merénylő volt. A másikuk az al-Kaida egykori magasrangú tagja, Abu Muszab al-Zarkavi, akinek nevézhez fűzödik több, jordánok ellen végrehajtott terrocselekmény.

Mamudh al-Ameri, a katonaság ezredese kijelentette: az Iszlám Állam elleni bosszú oly mértékű lesz, mint amekkora csapás az ő hazáját érte. Megerősítette azt is, hogy a pilótájukat már január harmadikán kivégezte a terrorszervezet, de erre csak most, a videó közzétételével kaptak egyértelmű és egyben sokkoló bizonyítékot. Al-Kasszaszbe gépe tavaly decemberben zuhant le Rakkéban, miközben csapásokat hajtott végre az Iszlám Állam csapatai ellen.

Jordánia és az Egyesült Államok szövetségre lépése óta ez volt az első eset, hogy egy szövetségi katonát megöltek. Barack Obama amerikai elnök felszólította a híreszerzést, hogy tegyenek meg mindent a további fogvatartottak felkutatásának érdekében.