Aktuális

Eltűnnek a kamu dumák a joghurtról és csokiról

Balajti Péter

Létrehozva: 2012.08.16.

Véget vet a marketingvarázslatoknak az Európai Unió. Az év végétől csak úgy és olyan egészségügyi jellemzőkkel kínálhatnak élelmiszer-ipari terméket, ahogyan az az EU rendeletében szerepel, s amit komoly kísérleti háttér igazol.

Kalcium az egészséges fogakért, egy pohár tej van egy tábla csokiban, probiotikus hatás – a reklámokból ismerős kifejezések mind azt sugallják, hogy amit el akarnak adni nekünk, az egészséges, jót tesz. Az élelmiszergyártók régen rájöttek, hogy az emberek szeretnének egészségesen táplálkozni, és ezt úgy lovagolták meg, hogy a termékeikről ezt sugallták. Európa-szerte 44 ezer megállapítást találtak ki arra, hogy eladják a termékeiket, de ebből csak 222 állítást talált helyénvalónak az Európai Unió, sôt, ezentúl be kell bizonyítani, hogy a termékben valóban benne van az, amit állítanak róla.

Számítottak rá

Az élelmiszerpiac egészségre vonatkozó trükkös állításainak az Európai Bizottság rendelettel vet véget, amiben nem csak azt szabályozza, hogy a listán szereplő tápanyagokhoz, anyagokhoz, élelmiszerekhez vagy élelmiszercsoportokhoz milyen állítás írható, de azt is, hogy ehhez milyen feltételek szükségesek. Például nem elég kiírni, hogy a guargumi hozzájárul a koleszterinszint fenntartásához, azt is fel kell tüntetni, hogy ehhez napi tíz grammra van szükség. Az engedélyezett listáról olyan vásárlásra ösztönző varázsigék hiányoznak, mint a probiotikus vagy az L-karnitin.

Megkerestük az egyik legnagyobb, probiotikusnak mondott tejtermékkel büszkélkedő céget, a Danone-t, mit szól a rendelethez. – Az átmeneti időszak lezárulására a 2007-ben megjelent vonatkozó európai jogszabály alapján számítani lehetett. Az elv maga egyáltalán nem új, habár a dátumot többször elhalasztották, tekintettel a szabályozás végrehajtásának összetettségére. Fogyasztói kommunikációnk már most megfelel ezeknek az európai szabályoknak – közölték.

Vitamint ígérnek

Néhány éve a Gazdasági Versenyhivatal három gyártó termékei kapcsán mondta ki, hogy élelmiszereik egyes reklámjai gyógyhatás hamis látszatát keltették. A Danone-t tíz-, a Parmalatot három-, az „Új” MiZo-t egymillió forintra büntették. Azóta változtattak a hirdetéseiken. Dr. Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszervegyésze azonban nagyobb szigort szorgalmaz.

– Az unió megköveteli, hogy az élelmiszerekre vonatkozó egészségügyi állítások egyértelműek legyenek, s ezt komoly kísérleti háttér bizonyítsa. A szabályozás hatására egyes gyártók és forgalmazók nem vártak az év utolsó hónapjáig, s már megtették a finomításokat. A probiotikus termékek sokat ígérő kijelentései helyére „az emésztés egészséges működését segíti” kitétel került.

A bifidobaktériumos termékek ugyanis cseppet sem egészségesebbek a hagyományos, laktobaktériumos társaiknál, mindkét csoport tejsavbaktérium, és egyformán egészségesek. Legalábbis a gyártóknak eddig nem sikerült egyértelműen bizonyítaniuk ennek az ellenkezőjét – magyarázza a szakember, aki maga is részt vett a rendelet előkészítésében. – A legszembetűnőbb változás azonban az étrend-kiegészítők területén várható – teszi hozzá az élelmiszervegyész, aki már a következő csatára készül.

– Szeretnénk elérni, hogy leálljanak a cégek a hozzáadott vitaminokkal egészségesebbnek tűnő termékek kampányával. Ki ne emlékezne az egyik gyártó csokijára, aminek kalciumtartalmát úgy hirdették, hogy mindegyik táblában egy jó pohár tej van? Érdemes belegondolni, pár év múlva hogyan néz majd ki az a gyerek, aki napi két pohár tejet két tábla csokival pótol. Vagy ott van a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó kakaópormárka, aminél csak azt nem közlik a jó szándékú szülőkkel, hogy a termék 80 százaléka cukor! – figyelmeztet a szakember.

Ellenőrizni fogják

Számos egészségesnek hirdetett élelmiszerről derítették már ki, hogy közel sem olyan jó, mint a szülők gondolják. A német Foodwatch nonprofit szervezet legmegtévesztőbb termékeket felsoroló listáján szerepel például a „sok tejből és mézzel készült tejszelet”, amely akkora energiabomba, mint egy szelet habostorta, de találni gyerekeknek szánt tejitalt is, amelynek a cukortartalma a kóláéval vetekszik.

Egy extra tej- és kalciumtartalmú csokiszeletről megállapították, hogy a gyerekeknek egy tucatot kéne megenniük ahhoz, hogy a szükséges napi mennyiséget pótolják vele. A szervezet szerint komoly veszélyt jelentenek egyes reggelizőpelyhek is, amelyekben több a cukor, mint a teljes kiőrlésű gabona. Egyik szimpatizánsuk stílusos példát hozott fel: hirdethetnék akár azt is, hogy kezdje a napot egy ­Tequila Sunrise koktéllal, mert a benne lévő narancslé fontos vitaminforrás.

A december 14-én életbe lépő rendelet betartását több hatóság ellenőrzi Magyarországon. – Többek között a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálhatja, betartják-e a rendeletet, s ellenőrizheti, hogy az adott termék valóban tartalmaz-e, és ha igen, milyen mértékben a feltüntetett anyagból. A hatóság a megtévesztő tájékoztatás megszüntetésére kötelezheti a jogsértő vállalkozást, de szükség esetén bírságot is kiszabhat – közölte a Borssal dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27424_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27421_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157932_auto_resized.png
metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159410_auto_resized.jpg
vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27419_resized.jpg?avcount=1714038910
origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161375_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Vágtázó lovak törtek-zúztak félelmükben London belvárosában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal