Aktuális

Előzze meg az utazás miatti rosszullétet!

Bors

Létrehozva: 2016.08.05.

Autóban, buszon, hajón vagy éppen repülőgépen is jelentkezhet az utazás közbeni rosszullét. Ez még a várva várt nyaralást is megkeserítheti, de tehetünk ellene.

Forrás: Thinkstock/Illusztráció

A mozgó járművön jelentkező rosszullétet több minden is kiválthatja, de a fő oka az, hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv a szem által érzékelt dolgokat és a járműn való folyamatos mozgást nem képes kiegyensúlyozni. Emiatt zavar támad az agyban, ennek eredménye pedig a rosszullét. A kellemetlenség jelentkezhet még a repülőn légnyomáskülönbség miatt, a zárt terekben az oxigénhiány miatt, de a lelki tényezők is okozhatják. A tünetei változóak, rossz közérzettel kezdődik. Erős izzadás, fejfájás, émelygés és hányinger törhet a szenvedőre, és hányás is jelentkezhet. Aki a bezártságérzés, vagy az oxigénhiány miatt lett rosszul, az gyakran ásítozik. De szerencsére tehetünk azért, hogy többé ne legyünk rosszul utazás közben.

Hová üljünk?

Aki buszon utazik, annak ajánlott a legelső ülésen helyet foglalni. Itt a szélvédőn keresztül látja az utat és távolabbra is el tud nézni. A menetiránynak háttal semmiképpen ne üljön le, mivel azt már nehezebben tudja feldolgozni az, aki a belső fül zavara miatt van rosszul. Hajón a jármű közepén érdemes utazni, a repülőn pedig a szárnyak fölött. Autóban felnőtteknek ajánlott az első ülésen utazni, és az is sokat segít, ha klímával hűvösen tartják a belső teret. Hosszú utaknál itt megtehetik, hogy gyakran megállnak és egy kicsit tornáznak a kocsi mellett.

Tegye el a kütyüket!

Van, aki úgy gondolja, hogy a könyvolvasás vagy a mobil nyomkodása majd eltereli a figyelmét, de ez sajnos nem segít, sőt fokozza a rosszulétet annál, aki hajlamos erre. Ezért tegye el az elektromos eszközöket és könyvet. Ha ezekre koncentrál valaki, attól még a teste érzékeli a járműn kívüli és belüli mozgást, emiatt pedig még gyorsabban jelentkezik a rosszullét. Ajánlott inkább egy minél távolabbi pontra nézniük a horizonton utazás közben.

Szabad a nassolás

A keményítőtartalmú ételek eszegetése segít a rosszullét legyőzésében. Ilyenek például a kekszek, a kenyérfélék, pogácsák. Lényeges azonban, hogy legyenek semleges ízűek, mivel csak azok győzik le a hányingert, a túlízesített ételek viszont fokozhatják vagy éppen kiválthatják azt.

Segít az ékszer

Érdemes kipróbálni a kifejezetten rosszullét ellen tervezett kínai akupunktúrás karkötőt. Ebbe el van helyezve egy kis gomb, amit megfelelően felvéve azt az akupresszúrás pontot nyomja a csuklón, ami segít megszüntetni a hányingert. Ez a gyerekeknek ideális megoldás, valamint azoknak a felnőtteknek is, akik nem szeretnének gyógyszert bevenni.

Homeopátia

Többféle homeopátiás készítmény közt is választhatnak azok, akik nem szeretnének gyógyszereket szedni a rosszullét ellen. A Cocculus a szédülés, álmosság, gyengeség, émelygés, hányinger ellen hatásos. Azoknak ajánlott, akik a kanyargós utak miatt lesznek rosszul, vagy hajóútra készülnek. A Petroleum a szagok miatt rosszul lévőnek, a Tabacum a meleg, levegőtlen helyek miatt, míg a  Borax azoknak ajánlott, akik a lefelé tartó mozgást, például a gyors lifteket vagy a repülő ereszkedését nem bírják.

Gyógyszerek

A hányinger megelőzésére használatos szerek segíthetnek, de jobb, ha orvos által javasolt, személyre szabott készítményt választunk a rosszullét ellen. Ezeket általában az utazás megkezdése előtt fél-egy órával kell bevenni, hogy kifejthessék a hatásukat. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27412_resized.jpg?avcount=1714024512
origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27407_resized.jpg?avcount=1714024512
origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156962_auto_resized.jpg
life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160830_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Nagyon lehúzta Szoboszlai teljesítményét a liverpooli lap

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17152180_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27406_resized.jpg?avcount=1714024512
origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160835_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Miért nem jött vissza játszani?" - elkékült és holtan esett össze a 10 éves, mosolygós kisfiú

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156374_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében