Aktuális

Előre jelzik az időjárást az állatok

Füredi

Létrehozva: 2018.10.14.

Modern világunkban, ha kíváncsiak vagyunk az időjárásra, szaladunk az internethez, vagy a tévét bekapcsolva a számunkra leghitelesebb csatorna meteorológiai jelentéséből tájékozódunk. Régen ezek az eszközök még nem álltak rendelkezésre, ám az emberek akkor is tudni akarták a várható időjárást. Legközelebbi társaikhoz, az állatokhoz fordultak, és azok viselkedéséből következtettek rá. A sok-sok évtizedes megfigyelés közül több is általánosan ismertté vált, ezeket kívülről fújjuk, igaz, ma már nem nagyon támaszkodunk rájuk.

Népi megfigyelések

Őseink számtalan, időjárásra vonatkozó következtetést vontak le a körülöttük élő állatok viselkedéséből. Például eső várható, ha: – a tyúkok a porban fürdenek vagy hosszasan tollászkodnak, – a tyúkok este nem akarnak elülni, – a tyúkok nappalra felülnek a szekérre, – a kutya megugatja a verebeket és kergeti a szárnyasokat, – a hangyák magasra hantolnak, – a földigiliszták előjönnek, – a kint tartott macskák igyekeznek bejutni a lakásba (mivel utálják, hogyha vizes lesz a bundájuk, ezért menekülnének be).

Létrára mászó béka

A legismertebb időjós a levelibéka. Régi feljegyzések szerint: „ha este a békák nagy lármával kuruttyolnak, tartósan enyhe idő várható”, azonban „ha tavaszi este a békák némák, hideg idő, reggeli fagy is lehet”. Ha vihar közeleg, állítólag a békák sokkal hangosabb brekegésbe kezdenek. Békás időjárásjelzőt otthon is készíthettek maguknak: egy nagy befőttesüvegbe vizet, moszatot, kis létrát és békát tettek, s ha a kétéltű a létra tetejére ült, az szép napos időt ígért, ha viszont a vízben maradt, esőre lehetett számítani.

A medve esete az árnyékával

A másik népszerű időjós a barnamedve, csupán az amerikaiak­nál a mormota. A legendák szerint a barnamedve február 2-án, gyertyaszentelő napján felébred és kijön a barlangjából megnézni, milyen idő van. Ha süt a nap, visszamegy a barlangjába – állítólag, mert megijed az árnyékától –, és negyven napig alszik tovább. Ha zimankós hidegre ébred, éber marad, mert tudja, hogy a tél már az utolsó erejét próbálja. Vizsgálatok szerint ha február első öt napja borongós, az esetek többségében az átlagosnál melegebb a hó­nap hátralévő része, és a tavasz első hónapja – vagyis hihetünk a medvének.

Bogaras jelzések

A képzeletbeli dobogó harmadik fokát a rovarok, madarak, halak foglalják el. A rovarok megérzik az eső közeledtét, mégpedig a légnyomás változásán keresztül, és igyekeznek védett helyre húzódni. A krónikák szerint a legyek és a rovarok megzavarodnak, csípnek, szúrnak az időjárás változása szerint. „Alacsonyan szállnak a fecskék, eső lesz” – mindannyian is­merjük ezt a mondást, amelynek a háttere nem időjósló képesség, hanem gyakorlati ok: a fecskék rovarokkal táplálkoznak, amelyek szárnyai a nedvesség hatására elnehezülnek, így nem képesek a magasba repülni, ezért ereszkednek le hozzájuk a fecskék. A hangyák is megbízható esőjelzők: amikor a hangyakolónia kirajzik a járdára és hosszú sorokban menetel, valószínűleg esni fog. Ez igaz akkor is, ha magas hantokat halmoznak fel a földön – így védekeznek a csapadék ellen.

Érzik a földmozgást

Azt is megfigyelték, hogy földrengések előtt szokatlanul viselkednek az állatok. Az egyik legkorábbi feljegyzés Kr. e. 373-ból származik. A történészek leírták, hogy a patkányok, a kígyók és a menyétek napokkal a várost romba döntő földrengés előtt elmenekültek a görög Helicéből. A későbbi évszázadokból is számos dokumentum maradt fenn, amelyek hasonló esetekről írnak: a kutyák nyugtalanul rohangáltak és szakadatlan ugattak, a nappal egyébként rejtőzködő macskák előbújtak rejtekükből és az utcán futkostak, a baromfiudvar lakói idegesen szaladgáltak. Manapság neves kutatóközpontok foglalkoznak azzal, miként lehetne az állatoknak ezt a – régen vitatott, ma már azonban elismert – ké­pességét az ember szolgálatába állítani.

A katasztrófa túlélői

Egy 1966-os észak-kínai földrengés előtt az epicentrum közelében lévő falu összes kutyája megszökött, így túlélte a katasztrófát. A kalitkába zárt madarak idegesen röpködtek ide-oda, menekülni akartak, az akváriumi halak pedig fel-alá úszkáltak. A kígyók otthagyták téli, rendszerint föld alatti alvóhelyüket, és inkább megdermedtek kint a havon. A lovak megvadultak és igyekeztek kitörni a karámból, az ólban tartott háziállatok, például a malacok, megpróbáltak minél nyíltabb területre húzódni, s közben visítoztak. A patkányok szintén nagy csapatokban menekültek.

Az állatok földrengést jelző, megváltozott viselkedésével a földmozgások által leginkább sújtott két ázsiai ország, Kína és Japán kutatói foglalkoznak legalaposabban. Megfigyeléseik közül kettő: a katasztrófa közeledtével a méhek tömegesen és pánikszerűen hagyták el a kasokat, illetve a kutyák nyugtalanok lettek, sokat ugattak, vonyítottak, sőt harapóssá váltak.

Egyelőre a következő magyarázatokat adták az állatok katasztrófát jelző képességére: az egyik, hogy földrengés előtt a föld alatti kőzetek mozgása elektromos jeleket hozhat létre, amelyeket né­hány állat képes érzékelni. A má­sik elmélet szerint az állatok a földrengést megelőző gyenge, az ember számára észrevehetetlen rengéshullámokat fognak.    

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142134_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17135573_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138672_auto_resized.jpg
vg.hu

Pontokba szedtük, milyen lesz a kalauz nélküli MÁV – készülhetünk újdonságokra bőven

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713525012
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137744_auto_resized.jpg
astronet.hu

Bika hava: 1 éves szültésnapi horoszkóp a Bika jegyűeknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713525012
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143251_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Micsoda fotó! Menyasszony lett Liptai Claudia kislányából, Pankából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor