Elmeorvos vizsgálja a legkegyetlenebb magyar gyilkost

Egy pszichiáter dönt arról, hogy kiengedik-e Bene Lászlót, vagy legközelebb egy év múlva kérvényezheti ismét feltételes szabadulását.
Egy pszichiáter dönt arról, hogy kiengedik-e Bene Lászlót, vagy legközelebb egy év múlva kérvényezheti ismét feltételes szabadulását.

Rekordgyorsasággal, három nap alatt döntött másodfokon a Szegedi Törvényszék Bene László szabadulása ügyében. Elsőfokon a Szegedi Törvényszék feltételesen szabadlábra helyezte volna a négy ember megölése miatt 22 éve ülő Benét. Másodfokon hatályon kívül helyezték ezt az ítéletet, és új eljárást rendeltek el. A pénteki döntést munkaszüneti napon, szombaton hozták nyilvánosságra.

Bene ügyvédje, Soltészné dr. Nagy Katalin a Borsnak példátlannak nevezte, hogy a sajtóból kellett értesülnie a döntésről, nem is kívánta kommentálni az ítéletet.

A hvg.hu az ügyet jól ismerő forrása szerint az első fokon döntő büntetés-végrehajtási bíró Bene sajtóban tett nyilatkozatait is figyelembe vette a szabadlábra helyezésnél. A bírónak olyan benyomása volt, hogy a férfi megbánta a tettét.

Annyi biztos, hogy a bírónak Bene interjúi rendelkezésre álltak ugyan, de pszichiátriai szakvélemény nem. Ez ugyanis nem ké­szült, a másodfok többek közt ezért is tartotta megalapozatlannak az ítéletet, és kötelezte az első fokot szakértői vélemény beszerzésére az elítélt személyiségszerkezetének feltárására vonatkozóan.

– A pszichiáter szakértő vizsgálja ilyenkor az elítéltet. Ő megkapja a róla korábban keletkezett összes dokumentumot, jellemzést, amit a börtönben készítettek a fogva tartása alatt. Ezt egészíti ki egy átfogó, pszichiátriai vizsgálat, amit személyesen készít el az illetővel, általában a börtönben. Ezután készül el a szakvélemény, aminek választ kell adnia a bíróság által feltett kérdésekre – mondta az ügytől független jo­gász, dr. Kamarás Péter.

A másodfokú testület arra kíváncsi: az elítélt kész-e arra, hogy szabadulása után törvénytisztelő életmódot folytasson? A szakértő válaszától függhet most Bene sorsa.