Elképesztő története lehet a perverz Trump-videós híresztelésnek

A 4Chan nevű internetes közösség azt állítja, hogy általuk került nyilvánosságra az a kamuhír, amely szerint Donald Trumpról évekkel ezelőtt egy moszkvai partiban kompromittáló felvételeket készítettek. A korábban hekkertámadásokról elhíresült internetes csoport szerint egyik tagjuk dobta be a köztudatba a hírt, amelynek semmi valóságalapja.

A 4Chan csoport szerint a következőképpen terjedt el az álhír:

- a kitalált hírt egy Trump-ellenes cikkekre szakosodott szerkesztő, Rick Wilson kapta e-mailben, a kamuhír szerint a megválasztott amerikai elnök Barack Obama ágyában folytatott pisiszexet;

- elsőre valódinak hitte, ezért továbbította a CIA-nek;

- a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ezt az információt is csatolta ahhoz az anyagához, amelyben az amerikai elnökválasztás kapcsán az orosz kormány ténykedését elemezte;

- a kamuhír eljutott Barack Obamához és Trumphoz is, egyikük sem foglalkozott azonban komolyabban vele;

- az amerikai hatóságok végül arra a következtetésre jutottak, hogy az oroszok vélhetően aduként kezelik a történetet, és zsarolni akarják Trumpot.

A 4Chan fórumain úgy hiszik, hogy az álhír már 2016 novemberében eljutott az amerikai hatóságokig, az eset pedig tökéletesen példázza a hírek közlésének sérülékeny rendszerét, hiszen, ha már egy olyan nyomozóhatóság, mint a CIA is átverhető, akkor mit várhatunk az olyan médiumoktól, amelyeknek nem feladata nyomozni.