Aktuális

Elfelejtette két mártírját a rendőrség

Létrehozva: 2013.11.02.

Megemlékezést tartottak halottak napja alkalmából a Teve utcai rendőrpalotában. Tíz hősi halott emlékére égtek a gyertyák, de a testület több olyan rendőrről megfeledkezett, aki szolgálatteljesítés közben vesztette életét.

Gamauf János rendőr főtörzsőrmester, 29 éves, szolgálatteljesítés közben elhunyt 2010. augusztus 4-én Alsóörsön. Telegdi Zsolt posztumusz rendőr hadnagy, 33 éves, szolgálatteljesítés közben elhunyt 2010. augusztus 16-án, az M1-es autópályán. Kínzó emlék a gyászoló családoknak, kínos fejezetek a rendőrség számára. Gamaufnak és Telegdinek nem járt a „hősi halott” státusz, mindkettőjüket a szolgálat halottjává minősítették.

Rejtélyes sortűz

Egy svájci-magyar kettős állampolgár, Sz. Bálint gépkarabélyából golyózáport zúdított az Alsóörsön igazoltató Gamauf Jánosra. A sortűz egy véletlenül arra járó alibánfai főiskolás, a 21 éves Németh Ádám életét is kioltotta, mellette ülő barátja, Sz. J. László életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Sz. Bálintot néhány órával később holtan találták, főbe lőtte magát. A tragikus eset után Alsóörsön az a hír járta, hogy Gamaufot és gyilkosát szerelmi viszony fűzte egymáshoz. A Központi Nyomozó Főügyészség azonban ezt kizárta, sőt azt is, hogy ismerték egymást.

Azt viszont a nyomozók megerôsítették: a gyilkosnak egészen biztosan Gamauf János volt a célpontja, a lövések száma és iránya ezt erősíti. Sz. Bálint tizenhárom lövést adott le, ebből öt el is találta a rendőrt. Ám a miértekre azóta sem adtak választ. Annak ellenére, hogy Gamauf halála nem állt összefüggésben életvitelével, a főtörzset nem nyilvánították hősi halottá.

Kopott gumik

A rendőri vezetés hasonlóan zavarban érezhette magát Telegdi Zsolt halála után. A Tatai Rendőrkapitányság motoros járőre az M1-es autópályán szenvedett halálos balesetet. Bár feletteseitől kérte, hogy cseréljék le motorja kopott gumijait, azokkal engedték ki az útra. Vád alá helyezték három elöljáróját, akik tudtak az életveszélyről, de nem intézkedtek.

Telegdi Zsolt két árvát hagyott hátra. Kisebbik fia már a halála után született. Telegdit is a szolgálat halottjává minősítették, és posztumusz hadnaggyá léptették elő.

Csütörtökön halottak napja alkalmából gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek a rendőrség hősi halottaira a Rendőrségi Igazgatási Központban. Az eseményen részt vettek az elhunytak hozzátartozói, valamint rendőri vezetők. Úgy tűnik, a rendőrség csak a hősi halottakra emlékezik, Gamaufért, Telegdiért és a többi, a szolgálat halottja státuszt viselő kollégáért nem gyújtottak gyertyát.

Elmaradt emlékezés

A Bors az ORFK sajtóosztályától arról érdeklődött: a rendőrség miért csak a hősi halottá nyilvánított kollégáknak állít emléket, mi az oka annak, hogy a szolgálat halottait nem illeti meg az ­efféle tisztelgés?

A sajtóosztály közölte: a hősi halottá, illetve a szolgálat halottjává minősítettek kegyeleti ellátásáról az állomány szerint illetékes területi rendőri szerv is gondoskodik. Ennek keretében a budapesti, valamint a megyei rendőr-főkapitányságok rendszeresen szerveznek megem­lékezéseket a saját állományukból elhunyt kollégák tisztele­tére.

A szolgálatteljesítés közben elhunyt Gamauf János rendőr főtörzszászlós sírjánál augusztus 4-én tartottak megemlékezést az Alsóörsön állított emlékműnél. A Balatonalmádi Rendőrkapitányság munkatársai halottak napján minden évben mécseseket helyeznek el Gamauf János sírjánál. Tegnap Anda György rendőr ezredes, a Veszprém megyei rendőrfőkapitány rendészeti helyettese koszorúzta meg a sírhelyet.

Szima Judit, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkára szerint miután halottak napján tartották a megemlékezést a rendőrség hősi halottaira, mindenképpen meg kellett volna emlékezni – legalább egy néma főhajtással – a hősi halottak mellett a névtelen hősökről is, azokról, akik életük munkájával szolgálták hazánkat a rendőrség kötelékében. – Ezen a napon minden eltávozott kollégánknak kijár a tiszteletadás – vélekedett Szima Judit.

Dr. Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára Gamauf János halála után leszögezte: rengeteg rendőr sérelmezte, hogy a főtörzsőrmestert nem minősítették hősi halottá. Hozzátette: a kolléga szolgálatot teljesített, jár neki az ilyenkor szokásos méltó elismerés.

Csütörtöki megkeresésünkre nem kívánta minősíteni a Teve utcai megemlékezést, ugyanakkor elmondta, hogy november 18-án, a rendőrségi ér­dek­egyez­tető tanács gyűlésén fel fogja tenni a kérdést: mikor emlékezik meg a rendőrség a szolgálat halottairól? 

Hősök és szolgálók

Hősi halott az, aki „kimagasló bátorságot, kiemelkedő személyes helytállást tanúsított”, míg a szolgálat halottja, aki „szolgálati kötelezettségei teljesítése közben vagy azzal összefüggésben” vesztette életét. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156865_auto_resized.jpg
origo.hu

Váratlan hír érkezett Putyinról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714090811
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162378_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159781_auto_resized.jpg
vg.hu

Nem tetszenek Brüsszelnek a magyar autópályák: eljárás indul, de a kormány sem hagyja annyiban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155627_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714090811
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162188_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ezt lelkileg nem bírom…” - drámaira fordult a helyzet, meghozta végső döntését a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros