Életfogytiglant kaptak a romagyilkosság vádlottjai

Kedd délután folytatódott a per a romagyilkosságok büntetőpere három, tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott, Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt ügyében.
Kedd délután folytatódott a per a romagyilkosságok büntetőpere három, tényleges életfogytiglanra ítélt vádlott, Kiss Árpád, Kiss István és Pető Zsolt ügyében.

Megszületett az ítélet az ügyben, amivel kapcsolatban korábban Kiss Árpád védője, Bérdi Zsolt az MTI-nek azt mondta, a Kúriának két nagy feladata lesz: egyrészt meg kell állapítania, helytálló-e, hogy másodfokon bűnösnek mondták ki az érintett vádlottakat a besenyszögi rablással kapcsolatban egy olyan bűncselekményben, amelyben az elsőfokú bíróság nem állapította meg bűnösségüket. A másik nagy feladata, hogy megnézze, az első- és a másodfokú eljárásban történt-e olyan eljárási szabálysértés, amely miatt az egész ügy tárgyalását újra kell kezdeni - tette hozzá akkor Bérdi Zsolt.

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. május 8-án kihirdetett másodfokú döntése nyomán csak a negyedrendű vádlott, Csontos István ügyében emelkedett jogerőre a korábban első fokon kiszabott büntetés, 13 év fegyház.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott esetében megnyílt a lehetőség a fellebbezésre az említettek - azaz a személyi szabadság megsértésben is megállapított bűnösség - miatt. A három vádlott és védőik rögtön fellebbeztek, így ügyükben nem jogerős az ítélőtábla másodfokú döntése.

Kedden harmadfokon folytatódott a három vádlott büntetőpere, végül jogerősen tényleges életfogytiglanra ítélte a Kúria a romák sérelmére elkövetett gyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot.