Életeket menthet a Szív City mobilapplikáció

Egy fiatal doktornőnek, aki a Magyar Újraélesztő Társaságnál tevékenykedik, az az ötlete támadt, hogy elsősegélynyújtók gyors riasztásával sokkal több élet megmenthető lenne.
Egy fiatal doktornőnek, aki a Magyar Újraélesztő Társaságnál tevékenykedik, az az ötlete támadt, hogy elsősegélynyújtók gyors riasztásával sokkal több élet megmenthető lenne.

Ingyenes applikáció

A rendszer úgy működik, hogy a Szív City program androidos és IOS-rendszeren működő telefonokra letöltve riaszthat újraélesztést vállaló embereket. Az applikációt bárki letöltheti. – Amikor segélyhívás érkezik a mentőirányítást végző központunkba, akkor munkatársunk egyrészt riasztja a mentőautót, másrészt egy gomb megnyomásával a rendszer a megadott címhez öt-hatszáz méter sugarú körben tartózkodó Szív City-seket is, akik aktívnak jelölték magukat abban az időpontban – mondta a Borsnak Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője. – Az illetőnek meg kell nyomnia a visszaigazoló gombot, hogy vette az „adást”.

Ez az applikáció segíthet a gyors életmentésben © Thinkstock

Újraélesztést tanulhat

– Ugyanígy egy gomb megnyomásával a telefonos kapcsolat is létrejöhet az állomással, ha szükséges. Azt remélem, hogy több tízezren fognak ehhez csatlakozni, és több ezer ember élete az időben megkezdett újraélesztéssel megmenthető lesz – mondta a szóvivő. A rendszert hétfőn, az újraélesztés nemzetközi napján fogják először kipróbálni azokkal, akik az applikációt már letöltötték. Ez a riasztás most a legközelebbi mentőállomás címét fogja megadni, ahol az újraélesztést lehet elsajátítani. A rendszer egyelőre Budapesten fog működni, de később országosan is bevezetnék. – Ha valaki még nem tanulta meg az újraélesztés technikáját, ismerje meg minél előbb, de ha még nem rendelkezik vele, és riasztják, az applikáción nyomja meg a kapcsolat gombot a mentőirányítókhoz, és a telefonos utasítás alapján kezdje el a szívmasszázst, amíg a mentők meg nem érkeznek. Ez is hasznosabb, mintha nem csinálnánk semmit.

Remélik, hogy minél többen jelentkeznek önkéntesnek © MTI

Adjunk egy esélyt!

A keringés leállása után percenként hét-tíz százalékkal csökken az esély a túlélésre – hívta fel a figyelmünket Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője. Lehet, hogy az újraélesztés sikertelen, de legalább a beteg kapott egy esélyt, és ez a lelkiismeretünket is megnyugtatja, főleg ha mindez családon belül történik.

Térkép is segít

– Utcai riasztásnál, az applikáció egy térképen fogja mutatni a legrövidebb útvonalat és a beteget abban körzetben három-öt perc alatt el lehet érni. Ha a légzés is leállt, a mesterséges légzést csak olyan végezze, aki ezt megtanulta. A szívmasszázs nagyságrendekkel fontosabb, mert ha beindul a szív, a légzés is elindul. Ha baleseti sérülthöz megyünk, a sérülés súlyosságától függetlenül el kell kezdeni az újraélesztést, és az is kevesebb problémát okoz, ha a szívmasszázstól törik a borda vagy a szegycsont, mert az nyolc hét alatt összeforr – figyelmeztetett Nagy Ferenc.