Eldobta doktori címét Orbán Viktor

Eltűnt a doktori cím Orbán Viktor neve elől. A parlament.hu-n azt írják, Orbán 2011. március 11 óta nem használja a doktori titulust a neve előtt.
Eltűnt a doktori cím Orbán Viktor neve elől. A parlament.hu-n azt írják, Orbán 2011. március 11 óta nem használja a doktori titulust a neve előtt.
Mi volt tavaly március 11-én?
A magyar miniszterelnök aznap Brüsszelben tartózkodott, a líbiai kérdésnek szentelt európai uniós csúcstalálkozón. Szintén március 11-én történt Japánban egy pusztító földrengés, amelyben – illetve főleg az azt követő cunamiban – több mint tizenötezer ember vesztette életét. A katasztrófa során felrobbant a fukusimai atomerőmű két blokkja is.
Már Orbán Viktor sem doktor többé. Schmitt Pál volt köztársasági elnök nemrég lezajlott botránya mellett még egy közjogi méltóság mondott le a doktori címe használatáról. Legalábbis a parlament honlapján. A Bors ugyanis egy érdekes bejegyzésre bukkant Orbán parlament.hu-n szereplő adatlapján, amelyen a korábbiakkal ellentétben már dr. titulus nélkül szerepel a neve. A változást a honlap szerkesztői rögzítették is: feltüntették, hogy Orbán Viktor közszereplésben használt korábbi neve dr. Orbán Viktor volt, egészen 2011. március 11-ig. Az okokról azonban már nem írnak.

Orbán nem sokszor használta doktori címét, a Magyar Közlönyökben és a szimpatizánsoknak írt levelekben sem kérkedett vele, viszont az orbanviktor.hu-n találtunk olyan cikket, amelynek eredetijében nem, az angol fordításban azonban már kiemelt helyen szerepel: dr. Viktor Orban.

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint Orbán soha nem használta neve előtt a dr. előtagot.

– Erre mindenkinek fel szoktuk hívni a figyelmét, aki például iratot készít elő vagy rendezvényen konferál. Így volt ez az előző kormányfői ciklusában is – közölte Szijjártó. Újabb kérdésünkre, hogy akkor a parlament.hu-n miért az szerepel, hogy tavaly márciusig használta az előtagot, lapzártánkig nem érkezett válasz.

– Nincs ebben olyan nagy különlegesség, én sem használom a doktori címemet. Általában azok, akik nem használják, nem is folytatnak jogi tevékenységet, amiért erre szükség lenne. Más kérdés, hogy ők nem is igazi doktorok, mert ehhez még nem jár tudományos fokozat, tehát tisztességesebb is, ha nem élnek vele. Hogy akkor Orbán Viktor miért használta egészen tavalyig? Lehet, akkor jött rá, hogy nem kell neki – mondta Lövétei István alkotmányjogász.
F. A.