Egyre többen követelnek szülőtartást

Szaporodik a bíróságokon azon perek száma, amelyekben a szülők követelnek gyermekeiktől úgynevezett szülőtartási díjat, ami akár hat hónapra visszamenőleg is igényelhető.
Szaporodik a bíróságokon azon perek száma, amelyekben a szülők követelnek gyermekeiktől úgynevezett szülőtartási díjat, ami akár hat hónapra visszamenőleg is igényelhető.
Sokan nem ismerik a családjogi törvény azon passzusát, amely szerint a szülő úgynevezett szülőtartásért folyamodhat abban az esetben, ha munkaképtelen, vagy ha nincs elég jövedelme a megélhetéshez. A gyermeke – vagy akár más lemenő ági rokon – a lehetőségeihez mérten köteles ennek eleget tenni. A bíróság általában havi 15–20 ezer forintot ítél meg. Régen rossz persze, ha a szülőnek bíróságon kell kilincselnie azért, hogy a gyermeke támogassa, hiszen a gondviselő segítésének, a család összefogásának természetesnek kellene lennie. De előfordul az is, hogy a szülő méltatlanná válik a gondoskodásra.

Meglehetősen szomorú például az a történet, ahol a szülő nagycsaládos fiát perelte be, holott sosem nevelte őt, sőt gyerektartást sem fizetett utána. A bíróság figyelembe vette, hogy a többgyermekes családot aránytalanul megterhelte volna a szülőtartás, ráadásul az apa érdemtelennek bizonyult, így a kérelmet elutasította.

– Csak az a gondviselő folyamodhat támogatásért, aki felnevelte gyermekét – szögezte le lapunknak dr. Illés Blanka családjogi ügyvéd. – Az eltartás kiterjedhet a szülő gondozásával kapcsolatban felmerülő költségekre is. Ugyanakkor nem köteles fizetni az a személy, aki ezáltal saját megélhetését veszélyezteti. Ebben különbözik a szülőtartás a gyerektartástól, valamint abban, hogy a gyerektartási perek jóval gyakoribbak, ugyanakkor a szülőtartás nagyon is élő dolog. A leggyakrabban az apa, illetve anya javára ítél a bíróság.

Akár kiskorútól is igényelhető a szülőtartás, ha az vagyonnal rendelkezik, és a kötelezettség ugyanúgy vonatkozik az örökbefogadott és a mostohagyermekre is, amennyiben hosszabb ideig a szülő nevelte. Mivel a legtöbb családban természetes, hogy a családtagok segítik egymást, így fel sem merül ez a kérdés, nyilván ezért sokan nem is hallottak róla. Általában azok fordulnak bírósághoz, akik évek óta nem tartják gyermekeikkel a kapcsolatot. Beszéltünk ugyan olyan családokkal, ahol szülőtartási per van folyamatban, de névvel, arccal senki nem kívánt szerepelni. Valamennyiüknél úgy gondolja a szülő, hogy neki járna a gondoskodás, míg gyermeke úgy véli, az ő gondjai sem kisebbek, nincs módja segíteni, vagy az „ősöket“ érdemtelennek tartja erre. De hogyan romolhat meg ennyire a viszony a legközelebbi hozzátartozók között?

– Ez mindenekelőtt generációs probléma – vélekedik Horváth Magdolna családterapeuta. – A családok már nem annyira összetartóak, mint régen, fellazultak a szoros kötelékek. Másrészről azonban az elmérgesedett viszonynak szinte minden esetben előzménye van: a szülő azt kapja vissza felnőtt gyerekétől, amit az látott és tapasztalt a családon belül. Tehát nem is annak van igazán nagy jelentősége, hogyan bánt a gyermekével, hanem annak, hogyan gondoskodott ő maga annak idején a saját szüleiről.
Bors