Egyre népszerűbbek a Dagadt Köcsögök

Egyre népszerűbbek a Dagadt Köcsögök

Szégyenében, Dagadt Köcsög néven kezdett blogírásba Moós Gergely hét évvel ezelőtt. Az akkor 124 kilós, elhízott programozó ma hetente 40–50 kilométert fut, és sportegyesületet alapított. És nem utolsósorban élvezi az életet.

Szégyenében, Dagadt Köcsög néven kezdett blogírásba Moós Gergely hét évvel ezelőtt. Az akkor 124 kilós, elhízott programozó ma hetente 40–50 kilométert fut, és sportegyesületet alapított. És nem utolsósorban élvezi az életet.

Úgy ülök a fotelben, hogyha 30–40 centi magasra feldobom a TV távirányítóját, akkor becsapódik, vet némi hullámot, aztán úgy marad, megáll a hasamon. Jó játék, hülye gyerekeknek. Szégyellem és utálom magam. Rólam gyakorlatilag nincsen fénykép évek óta. Mindenkinek tiltom, hogy fényképezzen, a családi fotókon takarom magam, a Facebookon a macskám fotója a profilképem – mindezt Moós Gergely írta blogjában még 2009 őszén. Az elhízott fiatalembert végül két közeli hozzátartozójának a halála döbbentette rá, hogy változtatnia kell az életén.

Hét évvel ezelőtt váltott életmódot Gergely, akkor 124 kilós volt, most 89-et nyom

– Amikor 54 évesen elvitte a szíve a nevelőapámat, majd 56 esztendôsen a nagybátyám is ebbe halt bele, elgondolkodtam. Húsz évem van már csak hátra? Ez nem lehet – idézi fel a pillanatot a most 38 éves Gergely, aki Dagadt Köcsög néven kezdett blogot írni, saját magára utalva.

– Elkezdtem futós blogokat olvasni, majd erőt vettem magamon, és futni akartam. Mondanom sem kell, ez nem ment. Fél évig csak gyalogoltam, de 2011-ben, cirka százkilósan már lefutottam egy félmaratont – meséli a programozó férfi, aki ma már hetente 40–50 kilométert fut, és több maratont is sikeresen teljesített.

A Dagadt Köcsögökhöz már több mint kétezren csatlakoztak, a tagok egymást segítik, és sok versenyen is együtt indulnak

– Már csak részmunkaidőben dolgozom programozóként, igaz, Kőbányáról az angyalföldi munkahelyemre mindig futva teszem meg az utat. A Facebook-csoportunk több mint kétezer fős, és létrehoztunk egy egyesületet, melynek tagjai a versenyeken DK-s, vagyis Dagadt Köcsög feliratú pólóban futnak. Időközben elvégeztem az edzői iskolát is, így már ezzel is foglalkozom – mondja Gergely, aki feleségét is a futásnak köszönhetően ismerte meg és akinek nem titkolt célja, hogy minél több embert állítson fel a fotelből.

– Bárki meg tudja csinálni azt, amit én is elértem. Méghozzá tabletták nélkül – teszi hozzá a ma 89 kilós fiatalember.

Fussunk, de okosan!

Két iskola van, az egyik szerint nem ajánlott túlsúllyal futni, a másik – amely leginkább önérzeti kérdést csinál az ügyből és nem egészségügyit – azt mondja: bátran lehet futni nagyobb túlsúllyal is, sőt közösségek is alakultak már elhízott, futni vágyó emberek számára. A megoldás valahol középen van: olyan túlsúllyal, amellyel a gyaloglás is nagy kihívást jelent, inkább ajánlott a séta, majd az intenzívebb séta, a gyaloglás. Ezekben az esetekben igenis szükség van arra, hogy az ízületek, az izomzat, a szív- és érrendszer, a csontozat felkészüljön a nagyobb kihívásra, a futásra. Ha a rendszeres mozgást – az ízületkímélő gyaloglást, kerékpározást, elliptikus tréneren való edzést – kiegészíti egy okos diéta, akkor 1–2 hónap alatt el lehet jutni odáig, hogy már a futással is megpróbálkozzunk. De ott is fontos a fokozatosság, érdemes a gyaloglásba beleiktatni öt perc futást, majd ezt emelni alkalomról alkalomra.