Egymillióra büntette a képviselőket Kövér

Újabb rekordot döntött Kövér László: a házelnök javaslatára egyetlen napon 12 ellenzéki képviselőt büntetett meg az Országgyűlés. Kövért feljelentik a szocialisták.
Újabb rekordot döntött Kövér László: a házelnök javaslatára egyetlen napon 12 ellenzéki képviselőt büntetett meg az Országgyűlés. Kövért feljelentik a szocialisták.

Öt MSZP-s képviselőt száz­ezer, öt szocialistát öt­ven­ezer, egy függetlent pedig a bruttó képviselői fizetése egyharmadát kitevő, azaz mint­egy 250 ezer forintos pénz­bírság­gal sújtotta tegnap az Országgyűlés kormánypárti többsége. Ezúttal két eset miatt büntetett.

A parlament április 10-ei ülésén a szocialista Kunhalmi Ágnes felszólalása alatt hat frakciótársa egy-egy táblát tartott fel, „Ne írd alá, János!” felirattal, utalva a Közép-Európai Egyetemet (CEU) nehéz helyzetbe hozó, tízezres tüntetéseket kiváltó törvény­-re. Eközben a másik öt MSZP-s szintén egy-egy táblát mutatott fel, „Vétó” felirattal.

100 000 Ft: Bangóné Borbély Ildikó © mti

100 000 Ft: Gőgös Zoltán © mti

50 000 Ft: Józsa István © mti

50 000 Ft: Szabó Sándor

50 000 Ft: Teleki LÁszló © mti

Ők nem százezres, csupán ötvenezres büntetést kap­tak. Tettüket engedély nélküli szemléltetésnek nevezte Kövér László. A legsúlyosabb bírságot kapó Szabó Tímea független képviselő Kövér szerint súlyosan megsértette az Országgyűlés tekintélyét. A politikus május 8-án, a parlament által újabb öt évre megválasztott Áder János köztársasági elnöki eskütétele, majd beszéde alatt felállt a székére, és marionettbábut lógatott a levegőbe. A bábu arca helyén pedig Áder János fényképe volt.

Hiszékeny Dezső megúszta, de csak egy eljárási hibának köszönhetően © mti

100 000 Ft: Horváth Imre © mti

100 000 Ft: Kórozs Lajos © mti

100 000 Ft: Heringes Anita

A nap nyertese az MSZP-s Hiszékeny Dezső, akit száz­ezerre akart büntetni Kövér, de eljárási hiba miatt ezt nem szavazta meg a többi képviselő. Az MSZP a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul Kövér büntetései miatt.

249 292 Ft: Szabó Tímea © mti

50 000 Ft: Tukacs István © mti