Egyetemen tanítja tudományát a noszlopi kocsmáros

Már életében bekerült az egyetemi tankönyvekbe találmány révén a noszlopi étteremtulajdonos, Szabó Péter. A fogadós olyan savanyítási eljárást dolgozott ki, amelyik a Corvinus Egyetem oktatóinak figyelmét is felkeltette.
Már életében bekerült az egyetemi tankönyvekbe találmány révén a noszlopi étteremtulajdonos, Szabó Péter. A fogadós olyan savanyítási eljárást dolgozott ki, amelyik a Corvinus Egyetem oktatóinak figyelmét is felkeltette.
- A vendéglőt 1990-ben nyitottuk meg - mondta Szabó Péter. - Télen csökkent a forgalom, ezért kitaláltuk, hogy a holtszezonban készítsünk savanyúságot, legalább annyit, amennyi nyáron elfogy az étteremben.

Nem indultak ugyan hatalmas tervekkel, mégis kudarc kudarcot követett.
- Néhány év után eljutottunk oda, hogy ajándékba már itt-ott elfogadták a savanyúikat, venni viszont még mindig nem akart senki - meséli. Aztán beindult.
Savanyítottak éjjel-nappal, és nem volt az a mennyiség, amit el ne vittek volna. Egyszer csak a Corvinus Egyetemről keresték a főnököt, hogy a tanulmányi kiránduláson a környéket járó csoport meglátogatná a savanyítót. Pétert szájtátva hallgatta még a tanár is.
- "Én, a falusi kocsmáros okítom a mezőgazdász professzort?" - hasított belém a felismerés. Össze kellett szednem magam, hogy ne lássák, mennyire zavarban vagyok. Késő estig beszélgettünk - emlékszik vissza a savanyúságok professzora.
Azóta Péter maga is elvégezte az egyetemet, és a professzor meghívására előadásokat tart, mert a látottak hatására két diák a noszlopi savanyító eljárásról írta diplomamunkáját.
- Bementem az előadóterembe, és láttam, hogy még a küszöbön is ülnek - emlékezett. - Minden energiámmal azon voltam, hogy bele ne süljek a mondandómba. Miután beültem a kocsiba, kijött rajtam az izgalom, hazafelé a 200 kilométeres utat zokogva tettem meg: nem akartam elhinni, hogy egyetemi tanár lett a falusi kocsmárosból - érzékenyül el ma is a vendéglátós feltaláló. Ráadásul még a tankönyvbe is bevették Péter módszerét, így még életében tananyag lett belőle. De hogy mi a recept, nem árulja el. Mint mondja: a titok megismeréséhez be kell iratkozni az egyetemre.
a.a.