Egyedi tokaji borokat árvereznek el

Kereskedelmi forgalomban nem kapható tokaji borok kerülnek kalapács alá április 25-én Sárospatakon, a Nagy Tokaji Borárverésen.
Kereskedelmi forgalomban nem kapható tokaji borok kerülnek kalapács alá április 25-én Sárospatakon, a Nagy Tokaji Borárverésen.

Március 28-án, a Tokaj Grand rendezvénysorozat keretein belül, a fővárosi Corinthia Hotel különtermében találkozhatnak a Nagy Tokaji Borárverésen szereplő borászatokkal és az eddigi évek árverési tételeivel azok a vendégek, akik áprilisban licitálni szeretnének ezekre a borokra. Az árverésre olyan egyedi tételekkel nevezhettek a tokaji termelők, amelyek jelenleg nincsenek kereskedelmi forgalomban, és minden kritériumnak megfelelnek.

A borok minőségét a Tokaji Borlovagrend Borvizsgáló Bizottsága vizsgálja több alkalommal. A száraz boroktól egészen a hatputtonyos aszúig lesz lehetősége a vevőknek licitálni és vásárolni.

– Mi egy tétellel neveztünk, ez pedig 182 palack 2014-es, az Úrágya-dűlőről származó száraz furmint – mondta a Borsnak Szepsy István. A licit 1,4 millió forintról indul majd. – A Nagy Tokaji Borárverés egy háromnapos program lesz április 24–26. között, amelyen a többi közt dűlőtúrákat is szervezünk. Az árverés napján, április 25-én a sárospataki Rákóczi-várban minden regisztrált érdeklődő végigkóstolhatja az árverési tételeket – tette hozzá Szepsy István, aki szerint kereskedelmi forgalomba esetleg akkor kerülhet a bor, ha kereskedő vásárolja meg és forgalmazza.

Az árverés izgalmait levezető gálavacsorát és bált idén a mádi Gusteau-udvarban rendezik majd a szervezők.A rendezvény első napján nosztalgiavonat indul Budapestről. A vonaton kitűnő borokat és zamatos ételeket fogyaszthatnak a vendégek, valamint dűlőbemutatóval szórakoztatják az utasokat egészen Tokajig.

A Tokaji Borlovagrend az árverésből származó bevétel egy részét a Tokaji Borvidék értékei­nek növelésére kívánja fordítani. Aki vásárol a borárverésen, nem csupán egy különleges nedű birtokosa lesz, hanem a megvásárolt egyedi Tokaji árával az UNESCO Kulturális Világörökség helyszínét is támogatja.